Bosić: Neke stvari u Protokolu u suprotnosti sa zaključcima Narodne skupštine

Dodik je, očigledno, zaokrenuo za 180 stepeni od dosadašnjih stavova koje je prije samo dva dana iznosio u javnosti, kazao je predsjednik SDS-a Mladen Bosić na konferenciji za novinare u Brčkom, na kojoj se govorilo o dogovoru o reformi policije između čelnika Stranke za BiH i SNSD-a Harisa Silajdžića i Milrorada Dodika.

“Nekoliko stvari iz Protokola su u direktnoj suprotnosti sa posljednjim zaključcima Narodne skupštine RS-a, koji se odnose na pitanje reforme policije. U Protokolu se nigdje ne spominje policija RS-a. Odnosno, spomenut je pomoćnik ili zamjenik direktora policijske strukture RS-a, ali to nije isto”, kazao je Bosić.

“Iz Protokola je jasno da više nema MUP-a RS-a koje bi imalo bilo kakve ingerencije nad policijom i jasno je da je predviđeno da policija u Republici Srpskoj ne bude institucija RS-a, nego bi te policijske strukture koje se nalaze na teritoriji RS-a bile, očigledno, pod ingerencijom zajedničke policijske strukture BiH i na taj način bi RS izgubila Daytonsko ovlaštenje u okviru policije”, naglasio je Bosić.

Dodao je kako očekuje da institucije manjeg bh. entiteta preuzeti svoj dio odgovornosti, odnosno da predsjednik RS-a i Narodna skupština RS-a pod hitno na dnevni red stave reformu policije i da se Skupština RS-a izjasni o Protokolu koji je potpisao Dodik.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.