Oštro reagiranje Stranke demokratske akcije


Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je sporazum predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika o reformi policije u BiH kao akt “konačne legalizacije posljedica genocida i etničkog čišćenja”, naglašavajući da ta stranka nije učestvovala u izradi tog dokumenta i da ga neće podržati.

Optužujući Silajdžića, SDA tvrdi da na principima utvrđ­enim u jučerašnjem sporazumu “BiH ne može dobiti jedinstvenu i funkcionalnu policijsku strukturu koja bi se mogla uspješno boriti protiv organiziranog kriminala, terorizma, ratnih zločina…”

 

“Potpisnik ovog protokola, koji je kompletan politički imidž gradio na frazama o ukidanju entiteta i entitetsko-etničkog glasanja, napokon je dokazao da je to samo bila proračunata prevara kako bi dobio glasove. Njemu je jedino stalo do principa da ‘svako čuva svoje kriminalce’, što je u potpunosti osigurano ovakvim protokolom”, navodi se u jučerašnjem saopćenju SDA.

U tekstu dostavljenom medijima SDA ističe da neće podržati Protokol o reformi policije koji su jučer potpisali predsjednici Stranke za BiH i SNSD, jer je tim dokumentom, između ostalog, predviđeno ukidanje Centra za edukaciju kadrova i Agencije za policijsku podršku, koji su trebali biti organizirani na državnom nivou.

Osim toga, SDA je i protiv rješenja na osnovu kojih bi lokalne policijske oblasti bile formirane isključivo u okviru entitetskih i kantonalnih granica, a umjesto jedinstvenog budžeta predlaže se tzv. konsolidirani budžet, odnosno fizički zbir budžeta entitetskih i kantonalnih policija.

Sporazum Siladžić – Dodik neprihvatljiv je, tvrdi SDA, i zbog toga što bi lokalna policijska tijela bila vezana za nadležnosti loklanih tužilaštava, te zato što su njime “betonirane” nadležnosti entitetskih i kantonalnih policija, umjesto da budu reducirane u korist nadležnosti državne policije.

Vodeća parlamentarna stranka ocijenila je lošim i rješenja po kojima bi odbor direktora policije činili i pomoćnici direktora za policijske strukture Republike Srpske i Federacije BiH, koji bi odlučivali konsenzusom, odnosno entitetsko/etničkim glasanjem, te na osnovu kojih je predviđeno formiranje nezavisnih policijskih odbora na nivou entiteta, umjesto jednog na nivou države, koji bi imenovao sve policijske službenike.

Dogovorom između Silaj­džića i Dodika nije predviđeno ni formiranje posebne policijske oblasti za region Srebrenice odakle potiču žrtve genocida, a, osim toga, ostaju i policije RS i Federacije BiH u postojećoj formi i s postojećim nadležnostima, navodi se u saopćenju SDA.

SDA neprihvatljivim ocjenjuje i činjenicu da protokolom nije predviđeno da etnički sastav državne policijske strukture i svih lokalnih policijskih tijela bude u skladu s popisom stanovništva iz 1991. godine, što znači konačno prihvatanje posljedica etničkog čišćenja.

 

(Oslobodjenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.