Dodik ponovo predsjednik SNSD-a


Unutrašnja struktura BiH mora da bude poštovana i ne može biti smetnja evropskim integracijama, a ovu zemlju u budućnosti vidimo kao razvijenu, demokratsku i federalno uređenu, sa RS kao trajnom kategorijom, kazao je lider SNSD-a Milorad Dodik na jučer održanom trećem Saboru ove stranke u dvorani “Borik” u Banjoj Luci.

On je jednoglasnom odlukom ponovo izabran za predsjednika ove stranke na Saboru kojem je prisustvovalo oko 700 delegata, brojni predstavnici političkih partija iz BiH, socijalističkih partija iz Evrope, predstavnici OHR-a i međunarodnih institucija.

 

Glavni ciljevi

– Mir i bezbjednost u BiH je za nas jedan od najvažnijih ciljeva. U posljednje vrijeme smo se najviše bavili reformama i zaglavili smo na onoj koja se tiče policije. Međutim, to nije zbog nas, nego smo to dobili od onih koji su nekada ovdje bili odlučujući faktor i htjeli da dođe do reforme policije koja će promijeniti ustavni poredak zemlje i unutrašnje odnose – istakao je Dodik u svom govoru.

On je ocijenio da SNSD daje svoj doprinos u očuvanju postojećeg ustavnog uređenje BiH, te da je postignuti dogovor sa liderom Stranke za BiH Harisom Silajdžićem, upravo to omogućio.

– Ključna rečenica u potpisanom Protokolu je da organizacija političke strukture u BiH mora da odgovara ustavnoj strukturi. Ipak, nismo još uspjeli da ovu reformu završimo, ali ne treba biti skeptičan i sumnjati da je to moguće – kazao je Dodik i ponovio raniji stav da je minimum koji traži policija RS kao dio policijske strukture BiH.

Državna zajednica

Predsjednik RS Milan Jelić je istakao da RS prihvata BiH kao državnuzajednicu, u kojoj želi biti ravnopravna i uvažavana, te da svizahtjevi za njenim drugačijim uređenjem ne doprinose efikasnom isamoodrživom funkcionisanju.

Na Saboru stranke su pored predsjednika izabrani i članovi Glavnogodbora, te su usvojene izmjene i dopune statuta i programa SNSD-a. Ovastranka broji oko 85.000 članova u cijeloj BiH sa 91 općinskim i 13 regionalnih odbora.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.