Otvoreno veličanje ustaštva u Mostaru


U prisustvu više od 20 hiljada njegovih fanova iz Hercegovine, srednje i zapadne Bosne, Dalmacije i drugih dijelova naše zemlje i susjedne Hrvatske, 27. septembra na stadionu Pod Bijelim brijegom održan koncert kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona. Pred početak koncerta pojavila se špekulacija da će on biti odgođen, ali to je ubrzo demantirano nakon što je Thompson izašao na binu.

Ovo će biti večeras, kako sam i najavljivao, jedan veličanstven koncert. Budimo ponosni i veličanstveni večeras. Nećemo se ni osvrtati na one ljude koji drugačije misle – poručio je Thompson.

 

Dok je on to govorio iz hiljada grla čulo se “Muftija pederu!”. Ove uvrede bile su usmjerene mostarskom muftiji Seidu ef. Smajkiću, koji se zajedno sa predstavnicima Jevrejske zajednice, SUBNOR-a BiH, JOB-a i drugih organizacija i građana usprotivio Thompsonovom koncertu, nazivajući ga provokacijom.

Inače, kako se i očekivalo, Thompsonov koncert obilježilo je veličanje ustaštva, a duh neofašizma je lebdio nad Mostarom. Tako vidjeo zavidan broj mladih Thompsonovih fanova s ustaškim kapama, s majicama na kojima je slovo “U”, a dio njih nosio je transparente “Za dom spremni”.

Primijetili smo mlade koji su nosili majice s natpisima “Crna legija”, a tokom koncerta pozdravljali su i fašističkim pozdravima. Hiljade mladih je skandiralo i “Gazi, gazi baliju”, “Ubij, ubij Srbina”, “U boj u boj, za narod svoj”, te pjevalo “Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana”, “Zovi, samo zovi…” i drugo.

Na osnovu brojnih materijalnih dokaza do kojih je došao, Federalni MUP pokrenut će istragu o otvorenom veličanju fašizma i ustaštva tokom održavanja koncerta Marka Perkovića Thompsona na stadionu Pod Bijelim brijegom, 27. septembra ove godine, saznaje “Dnevni avaz”.

U slučaj će se uključiti Tužilaštvo BiH, koje će koordinirati daljnje poteze.

Istraga bi trebala obuhvatiti vinovnike veličanja ustaštva, kao i same organizatore Thompsonovog koncerta. Protiv njih bi tako uskoro mogli biti podneseni izvještaji nadležnom tužilaštvu zbog veličanja ustaštva, odnosno izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Policijski istražitelji FMUP-a napravili su zabilješku o spornim događanjima na koncertu, te prikupili dokaze o veličanju ustaštva na stadionu, poput foto i videosnimaka, a još uvijek rade na prikupljanju materijala, koji će vjerovatno biti proslijeđen nadležnim tužilaštvima na daljnje postupanje.

 

(Vijesnik.info / Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.