Miroslav Lajčak na sesiji Kruga 99


Sedam dana prije isteka roka za potpisivanje sporazuma o reformi policije koji je prezentirao političarima u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik Miroslav Lajčak, izrazio je duboku zabrinutost situacijom u kojoj političari i dalje odbijaju ponuđeno i bave se tumačenjem tri evropska principa, umjesto da na stol stave konkretne prijedloge koji bi vodili ka izlazu iz pat pozicije u kojoj se nalazi ovo, kako je kazao, tehničko pitanje od marta ove godine.

Lajčak je, u nedjelju, gostujući na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu, kazao kako nema namjeru odlukom nametnuti sporazum o reformi policije, jer on i međunarodna zajednica, koja nikad nije bila jedinstvenija nego u ovom pitanju, traže od političara da preuzmu odgovornost za sudbinu zemlje, umjesto što drže lekcije međunarodnim predstavnicima.

“Budućnost Bosne i Hercegovine ne zavisi od boje policijske uniforme, ali zavisi od toga hoće li ova zemlja postati dio evropskih integracija”, kazao je Lajčak.

On je ponovio da prijedlog sporazuma o policijskoj reformi počiva na tri evropska principa čiji je jedini i posljednji tumač Oli Ren, sekretar EU za proširenje, i da se tim pitanjem domaći političari moraju prestati baviti. Naglasio je da je potrebno da taj sporazum prihvate tri parlamenta u BiH, kako bi se pitanje reforme policije, koje jeste tehničko, ali i uvjet za potpisivanje Sporazuma o stablilizaciji i asocijaciji, riješilo i krenulo u naredne, strateške reforme, kao što je ustavna.

“Moj prijedlog predviđa jednu funkcionalnu policiju, prelazak nadležnosti na državni nivo i zajednički budžet. I to nije preambula novog ustava Bosne i Hercegovine”, naglasio je Lajčak.

Po njegovim riječima, Bosna i Hercegovina ima niz problema, ali je nemoguće sve staviti u jedan koš ili jedan politički sporazum.

“To bi bio put koji bi vodio u katastrofu”, kazao je visoki predstavnik u BiH, te dodao da je zabrinut činjenicom da političari koji žele da BiH vode u Evropu odbijaju da slušaju stavove drugih građana i pripadnika drugih nacionalnosti, kao i time da se sve svodi na stav: ili smo mi žrtve, ili ste vi protiv nas.

“Stvaranje imidža žrtve u jednom narodu je u kontrastu sa multietničnom državom. Ako bismo to prihvatili, onda bismo po definiciji izgubili tezu o multietničnosti države i imali bismo diskriminaciju”, kazao je Lajčak.

Dodao je da kad pogleda kroz svoj prozor van, ne vidi žrtve, nego ljude koji žele da žive dobro.

On je zatim pojasnio da to ne znači da ne poštuje žrtve rata, posebno genocida, nego da je protiv korištenja žrtve kao političke karte svaki put kada nestanu argumenti.

U slučaju postizanja dogovora o reformi policije, smatra Lajčak, doći će do otvaranja puta ka potpisivanju Sporazuma o asocijaciji i stabilizaciji, zaustavit će se negativni trend BiH i otvoriti put ka ustavnoj reformi. Odbijanje njegovog prijedloga značilo bi ne samo odbijanje evropske budućnosti, nego i direktan izazov međunarodnoj zajednici. Takav scenarij doveo bi do konkretnih posljedica, uključujući finansijski rejting zemlje, dok bi odgovorni za to snosili posljedice, upozorio je Lajčak.

Govoreći o neradu političara, Lajčak je bio i konkretan, iznijevši primjer državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Safeta Halilovića za kojeg je kazao kako za godinu nijednom nije sazvao državnu Komisiju za povratak izbjeglica i raseljenih lica.

“Iako taj ministar za to prima plaću i pripada stranci koja se zalaže za povratak,” napomenuo je.

Lajčak je pritom odbio svaku vezu između rješavanja statusa Kosova i reforme policije u BiH.

“Ja se ne krijem iza Kosova kao neki političari ovdje”, naglasio je.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.