Hrvatska deklaracija o načelima Ustava


Lideri vodećih hrvatskih stranaka u BiH jučer su u Kreševu potpisali Deklaraciju o načelima Ustava BiH, ističući svoje “zalaganje za evropsku BiH, gdje će Hrvati zajedno s druga dva konstitutivna naroda obezbijediti svoju suverenost i ravnopravnost na cijelom prostoru BiH”.

Potpis na ovaj dokument stavili su predsjednici HDZBiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, HSP-a čapić – dr. Jurišić Zvonko Jurišić, HKDU Ivan Musa, HSS-a Marko Tadić i zamjenik predsjednika Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović.

 

Nakon potpisvanja istaknuto je kako dvoentitetska BiH nije održiva te da Deklaracija predstavlja platformu za integraciju naše zemlje. Tadić je naveo da je potpisivanjem ovog dokumenta prijeđen značajan dio puta do novog ustava BiH.

– To nije i najteži dio, jer tek slijede pregovori s liderima druga dva naroda. Deklaracijom smo pokazali da su Hrvati BiH za cjelovitu, samostalnu, suverenu, demokratsku BiH u njenim međunarodno priznatim granicama. Od hrvatskih predstavnika očekuje se da budu strpljivi, politički mudri i da imaju na umu ono što su potpisali u ovom dokumentu – rekao je Tadić, zaključivši da više ne smije biti pogađanja o hrvatskim nacionalnim interesima.

Nakon niza novinarskih pitanja da li se Deklaracijom zalaže za formiranje trećeg entiteta, federalizaciju ili neko drugo rješenje, Čović je kazao kako nema potrebe za prevođenjem tog dokumenta, potcrtavajući da se nijedno od navedenih rješenja tu ne spominje.

– Deklaracija omogućava da hrvatski narod, koji sada nije ustavnopravno konstitutivan s druga dva naroda, to postane. Zato je ovo veliki dan za Hrvate u BiH – rekao je Čović.

Ljubić je bio konkretniji kazavši da se Hrvatima u BiH, prema načelima iz ovog dokumenta, “otvaraju mogućnosti za rješenja koja će garantirati ustrojbene jedinice ili ustrojbenu jedinicu s hrvatskom većinom u BiH”. On je dodao kako su jučerašnjim potpisivanjem markirani temelji nove, održive i funkcionalne BiH.

Potpisnici Deklaracije pri stavu su da sadržaj tog dokumenta treba biti prihvatljiv za sve Hrvate u BiH, ali i za druga dva naroda, “jer nikakav dokument koji tretira samo ekskluzivna prava jednog naroda nema šanse da bude i realiziran”.

Na kraju su svi potpisnici uputili poziv prvenstveno strankama s hrvatskim predznakom, ali i ostalima da potpišu Deklaraciju, dodajući kako su dobrodošli svi komentari crkava i vjerskih zajednica u BiH te organizacija i udruženja kojima je stalo da se izgradi evropska BiH.

Tadić je naveo da se ni u deklaraciji niti iza kulisa ne spominje treći entitet.

– Entitet je značajan u hemiji, fizici… dok taj termin u politologiji ne znači ništa. Mi govorimo o ustrojbenim jedinicama koje moraju počivati na jasnim kriterijima i imati zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast – naglasio je Tadić.

Čović je istakao da Deklaracija može poslužiti kao osnova za nadogradnju i izradu novog ustava BiH. U tom kontekstu on je dodao kako će na temeljima tog dokumenta HDZBiH uskoro ponuditi svoju platformu ustavnih promjena.

 

 

(Avaz)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.