Mladost – Posjeta Mittal Steel-a

U sklopu zvaničnog otvora naše kancelarije juće smo imali posebne goste i to nikog manjeg nego generalnog direktora Mittal rudnika Prijedor Murari Mukherjee i direktora Mladena Jelaču kao i  našu Emsudu Mujagić koja je došla ispred organizacije Srcem Do Mira, predstavnike drugih omladinskih udruženja iz okruga Prijedora a kao novinar bila je Beska Kahrimanović prisutna.

U prošlom izvještaju sam nagovjestio da je Zilha bila na sastanku sa predstavnicima Mittal Steel-a o mogućoj saradnji i podršci našeg udruženja. Zilha je ostavila veoma impresionirajući dojam na njih tako da su nas odma odlućili posjetiti i vidjeti ćime se to bavimo, šta smo do sada postigli i kakvi su nam planovi za budućnost. Iako je sam sastanak u Prijedoru bio uspješan nismo očekivali da će nas odma generalni direktor rudnika posjetiti što nas ćini posebno ponosnim i daje nam dojam da smo ozbiljno shvaćeni u društvu i zajednici.

Nakon kratkog predstavljanja i pozdravljanja sa ostalim posjetiocima Zilha je objasnila prisutnim zašto smo osnovali udruženje mladih, pojasnila je da mladi u Kozarcu trenutno nemaju puno alternativa za provođenje slobodnog vremena sem kafića i diskoteka. Želja za poboljšanjem uslova i statusa mladih u Kozarcu nam je sva potrebna motivacija iz koje je niklo udruženje mladih "Mladost". Kroz razne aktivnosti dajemo mladima mogučnost da čine nešto korisno za sebe, za zajednicu i da pri tome steknu nova poznansta, iskustva i znanje. Prije rata Kozarac je imao sedam društvenih domova od kojih ni jedan više nije aktivan jedan od velikih ciljeva udruženja je obnova omladinskog doma u Deri. Mladost od svog osnivanja u decembru 2006 godine aktivno radi korak po korak ka tom cilju, danas imamo završen projekt za rekonstrukciju doma i čvrsta obećanja opštine Prijedor da će nam ustupiti zemljište na korištenje. Obnova doma je ogroman projekt koji zahtjeva konstantan rad i posvećenost svih članova ali mi smo sigurni da će mo na kraju ostvariti naš cilj sa kompletno opremljenim domom.

Ono što je gospodina Muraria posebno impresioniralo je način na koji smo uspjeli opremiti prostoriju i skupiti computere za održavanje kursa informatike to pokaziva da Kozarac ima jak duh zajedništva i čvrstu zajednicu.  Čuo je da dosta mladih iz Kozarca odlazi u inostransvo  te naglašava da se na toj situaciji mora poraditi  te pružiti  mladim  mogućnost  za normalan život na  ovim prostorima  što daje našem udruženju na važnosti jer mi predstavljamo mlade.  Ponudio nam je da organizujemo izlete u Mittal Steel da mladi vide produkcijski pogon rudnika od hemijske laboratorije do vozaća dempera jer isti bi za nekoliko godina mogli baš na jednom od tih radni mjesta biti. Kaže da je poražavajući mali broj novih aplikacija za posao u Mittal Steel-u svake godine prosječno 10% radnika ide u pemziju što ostavlja velik prostor za mlade radne snage.

Stručna sprema nije toliko bitna koliko poznavanje rada sa računarima i engleskog jezika, naglašava da je i on sam pored svog matičnog jezika morao učiti državni a potom i engleski samo za start. Engleski jezik je jako bitan za internacionalnu firmu kao što je Mittal jer često dobivaju pozive sa raznih krajeva svjeta a zajednićku riječ upravo nalaze sa engleskim.

Dalje gospodin Murari poziva sve zainteresovane mlade koji žele da rade da se apliciraju za posao u Mittal-u a potom čvrsto pojašnjava da nemaju nikakvih predrasuda, rasnih, vjerskih ili bilo kakvih drugi. Njemu kako kaže je bitna kvalifikacija i kvalitet radnika jer samo tako njegova firma može napredovati, nikome neće činiti uslugu i nikoga neće zaposliti na osnovu preporuke dok se sam ne uvjeri u sposobnosti radnika.

Istaknuo je da je zadovoljan sa onim što vidi i sa pristupom ka rješavanju problema u našem udruženju. "To pokaziva da imate  dobar duh i to će  vam  dati snagu da istrajete". " Mittal Steel je pokrenuo projekt sa kojim nastoje pomoći lokalnim zajednicama a posebno omladinskim udruženjima  sa zadovoljstvom  će mo nastojati da pomognemo udruženju kao što je "Mladost",  navodi Murari.

Kao što je dogovoreno na sastanku u Prijedoru gospodi iz Mittal Steela smo na kraju uručili četiri trenutna projekta na kojima radimo od kojih je najveći dom u Deri koji će uzeti na razmatranje a uskoro se nadamo konkretnoj pomoći . Da sve ne ostaje na rječima pokazali su sa poklonom koji su donijeli u vidu jednog kompletnog novog računara sa pratećim kancelarijskim laserskim štampaćem.

Jako je bitno da imamo što veći broj članova jer sa time pokazivamo da imamo za koga raditi pred potencijalnim donatorima.  Članarina je kao što već znate minimalna i iznosi svega 2KM za mjesec dana a ujedno i nama pomaže da  pokrivamo svoje troškove.  Na našoj stranici  imate mogućnost da se učlanite preko paypala, sve što morate uraditi nakon uplate je da nam dostavite vaše podatke na mail info@kozarac-x.com .

Od podataka su potrebni, ime i prezime, ime jednog roditelja, matični broj, broj telefona i mail adresa. Svi koji se učlane putem paypala će moći svoje članske kartice podići u našoj kancelariji. Članovi nisu limitirani određenom starošću tako da se svako može učlaniti stim da su nam djeca i omladinci naravno najvažniji.

Učlanite sebe, svoju djecu unučad i roditelje 🙂 Mi će mo vam biti više nego zahvalni a svojim daljnjim radom će mo pokazati i nove uspjehe.

 

Sellam Ba

 

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.