Ramazanska poruka Reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić uputio je danas ramazansku poruku – čestitku u povodu mubarek mjeseca ramazana, u kojoj podsjeća na vjersku obavezu – post, pojašnjavajući njegovu unutarnju i vanjsku dimenziju.

"U mjesecu ramazanu Allah dž. š. je propisao post ajetom u kojem se kaže : ‘Vi, koji vjerujete treba da znate da je post propisan vama kao što je bio propisan i onima koji su bili prije vas, da biste bilio svjesni Allahovog prisustva i da biste imali osjećaj ljubavi prema Gospodaru nebesa i zemlje’ ", navodi se ramazanskoj poruci reisa Cerića. Reisu-l-ulema IZ-a u BiH ističe kako se post propisuje da bi u mjesecu ramazanu izvršili jednu vrstu provjere našeg duševnog zdravlja "i kao što se ljudsko tijelo izlaže raznim bolestima, tako i naša duša često rizikuje da oboli od nekih bolesti. Da se to ne bi dogodilo, post je preventiva za dušu da bi živjela svoj zdravi život".

"A duša može da oboli isto kao i tijelo od neizlječivih bolesti, ali i onih koje su izlječive".

U ramazanskoj poruci izražava se nada da će zavjet čovjeka prema Gospodaru biti ispunjen na najbolji način.

"Nadamo se da će ova zapovijest Allaha dž.š. ili ovaj zavjet koji je čovjek obavezan da izvrši prema svom Gospodaru, a Gospodar za ljudski zavjet obećava da će čovjek ovaj život živjeti u sreći i zadovoljstvu i da će u ovom mjesecu ramazanu biti ispunjen na najbolji način, kaže se u poruci.

"Pošto je ovo čovjekov zavjet prema Bogu i Božije obećanje ako se ispuni zavjet da će Allah dž. š. ispuniti svoje obećanje prema ljudima, onda oni koji budu postili ovaj mjesec ramazan imaju pravo na očekivanje Božije milosti koju svi danas trebamo, imaju pravo očekivati da ih Allah uputi na pravi put i da im objasni i pokaže razliku između dobra i zla.Oni imaju pravo očekivati oprost njihovih grijeha",

Reis Cerić naglašava kako postiti znači čuvati svoju dušu od bolesti, odnosno znači vjerovati da je Allahova milost u našoj blizini, da je Allahova uputa s nama i da je Allahov oprost izvjestan.

"Draga braćo i sestre, dok budete postili, učili Kur'an, činili ibadet u svojim kućama i džamijama, dok budete imali zajedničke iftare, nemojte zaboraviti one kojima treba naša pomoć. Okrenite se oko sebe i vidite one kojima treba lijepa riječ, naša ljubav i naša pomoć. Posebno kada i mi osjetimo u postu glad, trebamo se sjetiti da ima i onih koji su gladni i treba im naša pomoć u svakom pogledu", podsjeća reis Cerić.

"Stoga kada sutra, ako Bog da, zapostimo ovogodišnji ramazan, molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da nam podari dobro zdravlje, dobru volju i iskreni nijet da ovaj ramazan ispostimo za Njegovo zadovoljstvo, kaže se u Cerićevoj ramazanskoj poruci uz čestiku upućenu svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.