Preminuo talijanski tenor Pavarotti

Luciano Pavarotti, jedan od najslavnijih i najtalentovanijih tenora svih vremena, preminuo je rano jutros u 71. godini života u svome domu u Modeni (Italija), nakon duge i teške bolesti. Informaciju o smrti ovog velikana potvrdio je za AP njegov menadžer Terri Robson. Pavarottiju je prošle godine dijagnosticiran rak pankreasa.

“Maestro je vodio dugu i tešku borbu protiv raka pankreasa koji je na kraju okončao njegov život. U skladu sa njegovim životom i karakterom, ostao je pozitivan i nasmijan do samoga kraja”, stoji u saopćenju koje je Terri Robson uputio redakciji AP-a.

Pavarotti je širom svijeta bio poznat kao jedan od najtalentovanijih umjetnika našeg doba koji je svojim izuzetnim interpretacijama osvajao publiku širom svijeta. Posljednji nastup Pavarotti je održao u Torinu, u februaru 2006. godine. Tada je na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara otpjevao kompoziciju “Nessun Dorma“.

Pored toga što je bio veliki umjetnik, Pavarotti je bio i veliki čovjek, humanitarac i prijatelj, prije svega naše države – Bosne i Hercegovine. Tokom agresije na BiH udružio se sa Bonom, frontmenom grupe U2, i skupljao novac za pomoć bh. građanima. Osim toga, finansirao je izgradnju Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru kako bi mladi talenti mogli doći do izražaja. Nezaboravljena ostaje i kompozicija “Miss Sarajevo” koju je otpjevao zajedno sa Bonom.

Pavarotti iza sebe ostavlja četiri kćerke, suprugu, ožalošćenu porodicu i bezbroj fanova širom svijeta.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.