BiH je pred izborom: integracija ili izolacija

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak obratit će se danas poslanicima oba doma Državnog parlamenta. Kako je jučer novinarima u Sarajevu kazao, on će im saopćiti jasnu poruku:” Bosna i Hercegovina pred jasnim je izborom: integracija u Evropsku uniju ili izolacija.”

“Ili će se lideri BiH odlučiti za integracije i postati dio pokreta koji ide prema Evropskoj uniji, ili će to odbaciti i izolirati se. Ključno pitanje za ovu zemlju je hoće li uspjeti ili neće u nastojanjima da bude dio evropskih tokova”, kazao je visoki predstavnik.

 

On je upozorio da reformski procesi u BiH idu veoma loše, da je Državni parlament za posljednju godinu usvojio samo jedan zakon, da je Svjetska banka tokom prošle godine otkazala tri projekta vrijedna 100 miliona dolara jer vlasti nisu stvorile uvjete za korištenje novca.

“Prošla godina bila je loša, nije bilo nikakvih pozitivnih pomaka, zatrovana je politička atmosfera. Iz jednog i iz drugog dijela imamo mnogo stavova koji ne pomažu. Nikuda ne vodi stalno preispitivanje postojanja države ili nekog od njenih dijelova”, kazao je visoki predstavnik.

Ambasador Lajčak upozorio je da Ustav BiH mora biti poštivan te da maksimalistička retorika nikome ne pomaže.

“Govorit ću o reformi policije koja je pomak jer poštiva tri evropska principa. Nikome se ne nanosi šteta, već otvara put za evropske integracije. To samo po sebi treba biti dovoljno za prihvatanje ove reforme. Umjesto toga, čak me jedna stranka optužila da ne poštujem Ustav. To je nevjerovatno. Ali to pokazuje i kolika je spremnost političara da poštuju Ustav i budu ozbiljni”, naglasio je Lajčak.

Također je upozorio da će propast ili uspjeh reforme policije imati posljedice.

“Međunarodna zajednica morat će preispitati odnos prema ovoj zemlji ako reforma ne uspije. Ako do nje dođe, onda će biti otvorena vrata integracija. Da se razumijemo, ne govorim o sankcijama. Govorim o posljedicama”, kazao je Lajčak novinarima.

Odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je da su političari tri i po godine pokušavali postići dogovor o reformi policije.

“Nakon svakog novog kruga propalih pregovora prostor za konsenzus se smanjivao. Mene je, dakle, dočekao dosta smanjen prostor i ponudio sam dosta onoga što je dogovoreno, ali i predložio rješenja koja će zadovoljiti EU, ali i domaće partnere. To jeste najniža moguća zajednička platforma kojom se otvara proces stabilizacije i pridruživanja. U reakcijama mojih partnera naprosto se ignoriraju stavovi druge dvije strane.”

“Želim reći da stanje u regionu apsolutno nema veze s reformom policije. Jedino što želim jeste da se ukloni direktna prepreka BiH na njenom putu ka EU. Å okantno je koliko su političari izignorirali mogućnost otvaranja procesa evropskih integracija ako se dogovor postigne”, kazao je Lajčak.

Pojašnjavajući šta bi mogla značiti promjena stava međunarodne zajednice u BiH ako reforma policije ne uspije, visoki predstavnik kazao je da bi to značilo preispitivanje prioriteta u BiH.

“Danas EU gleda na BiH kao na zemlju koja želi biti njen dio i ne može prihvatiti da bi neko zbog policije BiH žrtvovao svoju evropsku budućnost. Ako sada dogovora o reformi policije ne bude, kakve su šanse da se to desi u oktobru ili januaru?! Ako ova zemlja sama sebe pošalje u izolaciju, međunarodna zajednica mora i hoće reagirati. Ja ne prijetim, iznosim činjenice. Svaka odluka ima svoje posljedice”, kazao je Lajčak.

On je najavio da zvaničnicima u Briselu, s kojima se sastaje naredne sedmice, ne nosi dobre vijesti iz BiH.

“Ako mislimo ozbiljno raditi na budućnosti, moramo se suočiti s prošlošću. Pravda mora biti zadovoljena, taj proces mora se proći i kompromisa o zadovoljenju pravde nema. Morat će se usvojiti strategija za rješavanje pitanja ratnih zločina.

Porodice žrtava već predugo čekaju i pravda se mora naći što prije. Svi koji se time bave moraju imati sve uslove kako bi svoj posao dobro obavili. Isto tako, regionalna saradnja u vezi s tim je nužna. Ona u ovom trenutku nije dobro urađena i ljudi imaju previše mogućnosti da je izbjegnu”, kazao je Lajčak.

“Međunarodna zajednica očekuje da prvo bude riješeno pitanje policije. Odmah nakon toga ozbiljno se uključujemo u traženje novog ustavnog rješenja. Mi već vidimo najrazličitije koncepte i svaki od njih legitiman je ako je demokratski i ako je prihvatljiv za sve.

Polazna tačka je postojeći Ustav, koji je moguće promijeniti demokratskom procedurom predviđenom u Ustavu. No, ne bude li riješeno pitanje policije, ko onda može ozbiljno vjerovati da će isti politički lideri postići sporazum o ustavu koji je ključni dokument za funkcioniranje jedne zemlje”, pita se Lajčak.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.