Dodikove poruke na konferenciji za novinare


Premijer RS i lider SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je jučer u Banjoj Luci da podržava stvaranje trećeg entiteta u BiH, u kojem će Hrvati biti većinski, ali ne i jedini narod. On je poslije sastanka s direktorom Svjetske banke za BiH Markom Mantovanelijem (Marco Mantovanelli) kazao da je za “relaksaciju” odnosa u državi najbolje ustavno uređenje koje podrazumijeva stvaranje federalnih jedinica.

“RS već jeste federalna jedinica multietničkog karaktera s osam srpskih, pet bošnjačkih i tri hrvatska ministra, te slične multietničke rasporede ima i na drugim nivoima vlasti”, kazao je premijer. Dodik je također rekao da on ne ruši Dejtonski sporazum.

“RS odgovara postojeće ustavno uređenje. A ako neko hoće da zašutimo, nemamo ništa protiv da ne pričamo o ustavnim promjenama” istakao je Dodik.

Komentirajući događaje u vezi s reformom policije, on se osvrnuo na sastanak koji je visoki predstavnik Miroslav Lajčak imao s reisu-l-ulemom Mustafom ef. Cerićem.

“Nije dobro da se vjerske zajednice uključuju u politički život BiH. Ovaj sastanak je dokaz da je reis Cerić najvažniji politički faktor kod Bošnjaka”, tvrdi Dodik.

Osvrćući se na najave Lajčaka da će neuspjeh voditi ka nekoj vrsti sankcija, lider SNSD-a rekao je da to neće biti “stimulativno” te dodao da će “u slučaju nametanja rješenja o reformi policije, RS to odbiti”.

“Ako se slučajno nametne, mi ćemo to odbiti i onda ćemo ući u proces koji će biti neuobičajen za BiH. To izaziva neke druge implikacije, ali spremni smo ići do kraja. Osim toga, Lajčak kao specijalni izaslanika EU nema bonske ovlasti, a njegov prijedlog i dalje nam je neprihvatljiv. Nema nijednog funkcionera RS koji će prihvatiti nestanak policije RS i iluzija je sazivati sastanke na kojima neće biti uvažen ovakav, u suštini minimalan zahtjev iz RS”, kaže Dodik.

(avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.