Umro Safet Isović

U Sarajevu je danas preminuo Safet Isović, jedan od najboljih izvođača  sevdalinki svih vremena, prema mišljenjima većine glazbenih kritičara i poznavatelja izvornog narodnog melosa.

Isović je rođen je 1936. godine u Bileći. Od 1956. godine izvodi sevdalinke na radiju i televiziji. Pobjednik je mnogih velikih festivala.

 

Dobitnik je Zlatnog mikrofona i oko 35 zlatnih i srebrnih ploča, kao i estradne nagrade BiH i Estradne nagrade bivše Jugoslavije.

Snimio je brojne sevdalinke za arhiv Radio Sarajeva, uključujući i nekoliko sevdalinki uz saz. Bio je i član Udruženja estradnih radnika.

Neki od njegovih antologijskih snimaka su “čul Zulejha”, “Boluje Hanka Prijedorka”, “Braća Morići”, “Djevojka sokolu zulum učinila”, “Grana od bora, pala kraj mora”, “Mujo kuje konja po mjesecu”, “Moj dilbere”, “Kiša bi pala”, “Mujo đogu po mejdanu voda”, “Od sveg’ me je sačuvala majka”, “Kolika je šeher Banja Luka”, “Put putuje Latif-aga”, “Zmaj od Bosne”.
 
Također, bile su važne i brojne njegove novokomponirane pjesme, koje se dobrim dijelom oslanjaju na tradicionalnu bosansku pjesmu sevdalinku.

Među njima se ističu “Kad sretneš Hanku”, “Jablani se povijaju”, “Zelen orah od roda se savija”, “Bosno moja”, “Na mezaru majka plače”, “Šta se ovo Bosnom čuje”, “Oj, Safete, Sajo Sarajlijo”, “Pjevaj Bosno, pa me razveseli”, “Šeher grade, Banja Luko mila”.

Vrijeme i mjesto dženaze bit će naknadno objavljeni.

 

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.