Prihvaćen ugovor između BiH i SPC


Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu ratificiralo Osnovni ugovor između BiH i Svete stolice i Dodatni protokol na Osnovni ugovor. Prihvaćen je Osnovni ugovor između BiH i Srpske pravoslavne crkve (SPC) sa dva glasa ”za “ i jednim suzdržanim.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da je suzdržan bio član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

 

Novinarima je podijeljeno i priopćenje zajavnost iz Kabineta dr. Harisa Silajdžića u kojem se navodi da on nijepodržao odluku Predsjedništva BiH o prihvatanju ugovora sa Srpskompravoslavnom crkvom jer su za njeno donošenje korišteni pogrešniUstavni i zakonski osnovi.

Dodaje se da odluka, koja jeusvojena glasovima Komšića i Radmanovića, precizira da se ista donosina osnovu Člana V.3(d) Ustava BiH, koji Predsjedništvu daje ingerencijeza zaključivanje međunarodnih ugovora, te na osnovu Zakona o postupkuzaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora.

”Iako jeovaj Ustavni i zakonski osnov korišten pri donošenju odluke o sličnomugovoru sa Svetom stolicom, SPC, za razliku od Vatikana, nije suverenadržava, te se taj osnov nije mogao koristiti za ugovor sa SPC-omukoliko se želio izbjeći presedan po kom Bosna i Hercegovina crkve idruge nevladine organizacije tretira kao države “, navodi se uSilajdžićevom priopćenju.

Dodaje se da je on čak ponudioalternativnu i potpuno legitimnu osnovu za prihvatanje tog ugovora,koja je prethodno usuglašena sa OHR-om. Taj prijedlog je predviđao dase ugovor sa SPC prihvati na osnovu člana II.3(g) Ustava BiH, kojijamči pravo na slobodu vjere, člana V.3(h) Ustava BiH, kojiPredsjedništvu daje nadležnost za koordinaciju sa nevladinimorganizacijama, te na osnovu Zakona o Slobodi vjere i pravnom položajucrkava i vjerskih zajednica u BiH, koji zakon Predsjedništvu BiH dajeeksplicitne ingerencije da zaključuje sporazume sa crkvama i vjerskimzajednicama u vezi “pitanja od zajedničkog interesa za BiH i neku iliviše crkava, odnosno vjerskih zajednica “.

Na novinarsko pitanjekoja je bila agrumentacija da se ugovor sa SPC potpiše kao međudržavni,Radmanović je kazao da nije bila rasprava i nije pitanje da li jemeđudržavni ugovor.

”Ugovor je prošao proceduru onu koja jepotrebna i na osnovu člana V Ustava Predsjedništvo odlučuje o takvimugovorima i odlučivalo je danas i odlučilo kao što sam rekao “, kazao jeRadmanović.

Na pitanje na temelju čega se tretira kao međudržavni, Radmanović je kazao na osnovu člana V Ustava BiH.

”Dakle, nije kao međudržavni, tko je rekao da je međudržavni ugovor. Pročitajte član V pa ćete vidjeti “, kazao je Radmanović.

Odgovarajućina pitanje kako se ugovorom tretira imovina SPC posebno ona koja jeoduzeta, Radmanović je kazao isto kao i imovina Katoličke crkve uUgovoru sa Vatikanom, dodajući da ugovor nije zamjena za zakon oresitutuciji i ne može biti.

 

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.