U POVODU MEčUNARODNOG DANA NESTALIH

Danas je Međunarodni dan nestalih osoba i čak ni ovog dana niko ne traži nestale Prijedorčane. Niko danas ne traži nestale u čitavoj Bosanskoj krajini. Godina se polako bliži kraju a na terenu imamo poražavajuće rezultate – pronađeno je samo 10 skeletnih ostataka za koje se pretpostavlja da su Prijedorčani. U čitavoj Bosanskoj krajini nije ekshumirano ni 30 tijela ove godine, a slični rezultati su bili i prošle godine.

Od ukupno 3258 Prijedorčana koji su prijavljeni kao nestale osobe do sada je identifikovano tek oko polovina. Ove godine je pronađeno samo deset tijela. Niko nestale osobe nije tražio ove sedmice i niko ih neće tražiti ni iduće. Država Bosna i Hercegovina je na traženju nestalih u regionu Bosanske krajine angažovala samo jednog policajca u zadnjih 12 godina, koji dežura u hali Šejkovača u Sanskom Mostu.

Prijedorska policija za 15 godina nije učestvovala u pronalaženju niti jednog nestalog građanina Prijedora. Oni to jednostavno nemaju u svom opisu poslova iako je najnormalnije da upravo oni budu najviše angažovani na traganju za nestalim osobama jer se radi o teškim krivičnim djelima. Institut za nestale osobe u koji su se utopile tri nacionalne komisije je zaokupljen unutarnjom organizacijom dok vrijeme nepovratno teče i šansa za pronalazak tijela postaje sve manja.

U Prijedoru, ali i drugim sredinama gdje su nestali ljudi, postoji zavjera šutnje. Niko ne želi pomoći da se tijela njegovih sugrađana i komšija pronađu. Postoje indicije da se i u samom centru grada nalaze neke grobnice ali niko ne želi da ih locira.

Opština Prijedor do sada ničim nije pokazala da želi učestvovati u rješavanju problema nestalih. Ulice i fasade grada se uljepšavaju ali se ničim ne može pobiti činjenica da je ovo grad smrti i nepronađenih preko hiljadu tijela nevinih žrtava ratnog zločina.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” i ove godine apeluje na sve porodice nestalih osoba da budu upornije i aktivnije u insistiranju da se njihovi rođaci pronađu. Jedino porodice mogu natjerati vlasti da pronađu tijela nevinih žrtava, da nestali ponovo dobiju identitet i da se dostojanstveno pokopaju.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.