Državljani BiH “slobodno” u Sjevernu Koreju i Kubu!


Državljani BiH bez vize mogu posjetiti 22 zemlje svijeta, dok je za putovanje u preostalih 170 članica UN neophodno dobiti vizu, podaci su Ministarstva vanjskih poslova BiH.

“Vizni režim se uglavnom zasniva na principu reciprociteta, što znači da kada mi tražimo vize za građane neke zemlje i one to od nas zahtijevaju i obrnuto”, kaže Nebojša Regoje, portparol MIP-a. Međutim, viza su oslobođeni državljani mnogo većeg broja zemalja nego 22 države u koje bh. građani mogu otputovati bez vize.

“Iako neke zemlje zahtijevaju vize za naše državljane, BiH prema njima nema taj zahtjev. To su zemlje koje nisu rizične sa stanovišta ilegalnih migracija, kao i one za koje ocijenimo da nam je u interesu da nam dođu njihovi poslovni ljudi ili turisti”, pojašnjava Regoje.

To su zemlje EU, SAD, i druge razvijene zemlje. Takođe, BiH ne odgovara istom mjerom prema 22 države koje ne traže vize za njene državljane.

“Sve je stvar procjena i međusobnih sporazuma. U početku se uvijek polazi od viznog režima, a onda se procjenjuje gdje ima interesa za njegovo ukidanje ili ublažavanje”, navodi Regoje.

Vizni režim nije u velikoj mjeri blaži ni za nosioce diplomatskih pasoša u BiH, pa tako političari moraju izvaditi vizu za putovanje u 154 zemlje, a ovaj dokument im nije potreban u 38 država. Regoje kaže da su pitanja viznog režima ponekad više stvar unutrašnje politike nego spoljne, te ističe da nijedna zemlja sa kojom je BiH pokrenula proces ublažavanja viznog režima nije to odbila.

“Zahvaljujući radu Granične policije i Ministarstva bezbjednosti, kao i MIP-a, uspjeli smo da spriječimo u značajnoj mjeri nelegalne migracije. Daleko smo ispred drugih zemalja u regionu po pitanju kontrole viza, koje je nemoguće falsifikovati”, kaže Regoje.

Prema njegovom mišljenju, to što najveći broj zemalja traži vize za državljane BiH je posljedica rata.

“Hrvatska je u drugačijoj situaciji zahvaljujući napretku u pregovorima sa EU. Ubijeđen sam da ćemo i mi jako brzo biti u sličnoj situaciji”, optimističan je Regoje.

Slobodan put u Sjevernu Koreju i Kubu

Osim u države iz regiona, Crnu Goru, Hrvatsku, Makedoniju i Srbiju, državljani BiH bez vize mogu otputovati i u Dominiku, Ekvador, Sjevernu Koreju, Kubu, Maleziju, Mali, Maldive, Rusiju, Tursku, Singapur, Tunis, Samou, Sejšele, Solomonska Ostrva, Svazilend, Svetu Luciju, Sveti Vinsent i Grenadin, te Trinidad i Tobago.

Singapurci bez vize u EU, ali ne u BiH

Prema podacima MIP-a državljani Kuvajta i Katara mogu ući u BiH bez vize, dok je viza za ulazak u ove zemlje potrebna bh. građanima, čak i diplomatama. Tunižani ne mogu ući u BiH bez vize, dok bh. državljani mogu slobodno otputovati u tu zemlju.

“Imate i primjer Singapura koji ne traži vize za naše državljane, a mi tražimo za njihove, kojima, što možda nije logično, ne treba viza za zemlje EU”, kaže Regoje.

(nezavisne.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.