Tamna strana “najmiroljubivijih” zemalja svijeta

Tamna strana “najmiroljubivijih” zemalja svijeta

Tamnija strana najmiroljubivijih zemalja u svijetu – naslov je osvrta u bostonskom Christian Science Monitoru na nedavno objavljenu prvu studiju koja rangira zemlje prema razini njihove miroljubivosti, Globalnom indeksu mira.

Temeljna premisa miroljubivosti je da se ne radi “samo o nepostojanju rata, nego i o nepostojanju nasilja”. Indeks koristi 24 pokazatelja, među kojima broj ubijenih vojnika, razinu nasilnog kriminala, te odnose sa susjednim zemljama.

 

Neki su rezultati iznenađujući dok se ne pogleda što se ne uračunava umiroljubivost. Recimo, od 121 zemlje rangirane u studiji, SjedinjeneDržave su na 96., a Izrael na 119. mjestu. Ali, Libija, Kuba i Kina –ne baš paragoni ljudskih prava – rangirane su na 58., 59. i 60 mjestu.Prvi faktor koji nedostaje u Globalnom indeksu mira – piše Monitor –jest nasilje prema ženama, a drugi – nasilje prema djeci. Pa tako sekod Kine uopće ne računa infanticid ženske djece, koji je u toj zemljijedan od najvećih problema.

Isto tako, Ujedinjeni Arapski Emirati su na 38. mjestu, ali se kod njihne računa praktična trgovina robljem koja se zbiva s dječacima jahačimadeva. Poznato je da se tu djecu često tretira gore nego deve, da supodvrgnuti bičevanju i drugom nasilju, kao i izgladnjivanju da biostali što lakši.

Čile je na 16. mjestu, ali, jednako kao i u većini latinoameričkihzemalja – pa i mnogih drugih u svijetu – učestalost nasilja u porodici,prvenstveno premlaćivanje žena, iznimno je velika. Jednako, međurelevantne faktore nisu uključena “ubistva djevojčica i žena iz časti”koja se zbivaju svakodnevno u zemljama Srednjeg istoka te Pakistanu.

Podaci pokazuju – piše bostonski dnevnik – da je u svijetu – barem uonim dijelovima za koji su dostupne statistike – oko 20 posto žena teizmeđu 5 i 10 posto muškaraca pretrpjelo u dječijoj dobi seksualnozlostavljanje. Između 100 i 132 miliona djevojčica i žena u svijetupodvrgnuto je genitalnoj mutilaciji, a svake ih je godine 2 milionanovih.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.