Osvetu ne tražimo, ali pravo na pravdu imamo

U meni sve vrišti… Hodam ovim sobama i čujem krike Emira Karabašića kojeg smo ukopali prije sedam dana… Šefika Sivca, Idriza Jakupovića… Gledam Esu Sadikovića kako ga odvode 5. avgusta 1992.godine, kazao je jučer u Omarskoj Satko Mujagić iz Kozarca, koji je sa 20 godina bio zatvoren u ovoj tvornici smrti.

Obraćajući se preživjelim logorašima i rodbini ubijenih koji su došli obilježiti 6. avgust, datum kada je prije 15 godina počelo raspuštanje logora, još jednom je podsjetio na inicijativu za izgradnju memorijalnog centra.

 

– “Mittal” je kupio mjesto koje nosi prošlost i on tu prošlost mora poštovati. Omarska nosi stanarsko pravo šehida, pa zato apeliram na rukovodstvo “Mittala”, načelnika Prijedora Marka Pavića, premijera RS Milorada Dodika i ministre u Sarajevu da nešto urade kako mi preživjeli logoraši ne bismo morali moljakati i upozoravati svijet na važnost Omarske -naglasio je Mujagić.
Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor 92”, u čijoj je organizaciji upriličena posjeta Omarskoj, a kojoj je prisustvovalo 2.000 ljudi, podsjetio je da su u ovom logoru bila zatočena 3.334 Bošnjaka i Hrvata. Prema saznanjima Udruženja, za nekoliko mjeseci ubijeno je više od 700 civila.

– Vjerovatno se nikada neće saznati ko su bile pojedinačne ubice, ali nam je dobro poznato po čijoj naredbi su ljudi zatvarani i ubijani u Omarskoj, Keratermu i Trnopolju. Osvetu ne tražimo, ali pravo na pravdu imamo – kazao je Duratović.
Od lokalne vlasti ponovo je zatraženo da prizna ovaj zločin, kao i da počinioci konačno budu privedeni.

Ed Vulijami (Vulliamy), novinar britanskog lista “Guardian”, zahvaljujući kojem je svijet imao priliku vidjeti izmučena tijela logoraša, pozdravio je jučer u Omarskoj sve one koji su došli obilježiti 6. avgust, a posebno one koji su se vratili svojim kućama.

– Posebno se zahvaljujem najmlađima koji su danas ovdje, a koji u vrijeme zločina počinjenog ovdje nisu bili rođeni. Oni moraju nastaviti dolaziti u Omarsku i čuvati uspomene koje mnogi danas žele zaboraviti – kazao je Vulijami.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.