Ukopano 465 identifikovanih Srebreničana

Komemorativni skup u Memorijalnom centru Potočari protekao je dostojanstveno, kako i dolikuje jednom vjerskom običaju. Vjerski obred predvodio je reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, a zatim je u kabure spušteno 465 posmrtnih ostataka Srebreničana nastradalih jula 1995. godine. Na ovaj način, u Memorijalni centar Potočari ukopano je ukupno 2.907 nevinih Srebreničana.

Pred oko 30.000 posjetilaca govorio je Abdurahman Malkić, načelnik Općine Srebrenica, koji je istakao da se prošlost ne može promijeniti, ali sjećanja i pamćenja se mogu sačuvati radi bolje budućnosti. Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH je, između ostalog rekao:

Danas smo ovdje da odamo počast ovim i svim žrtvama svih zločina u našoj zemlji. Danas suosjećamo s njihovim porodicama. Ove nevine žrtve pale su zbog zamisli nedostojne čovjeka. Učinimo sve, svi zajedno da se ta zamisao ne ostvari da Bosna i Hercegovina ne bude onakva kakvu su je htjeli počinioci zločina, da naša zemlja bude dobra za sve ljude koji u njoj žive.

Komemoraciji su prisustvovali brojni domaći i zvaničnici međunarodne zajednice. Delegaciju Vlade RS-a predvodila je Jasna Brkić, potpredsjednica Vlade. Iz susjedne Srbije nije bilo predstavnika. Komemoraciji su prisustvovale jedino članice Udruženja “Žene u crnom“ koje su položile vijenac na spomen- obilježje na kojem je pisalo: “Oprostite nam – Žene u crnom“.

Carla del Ponte, glavna tužiteljica Haškog tribunala, odala je poštu nastradalim Srebreničanima i istakla da će se svi zločinci naći pred licem pravde do kraja njenog mandata.

Majke iz Srebrenice i članice udruženja žena Srebrenice bojkotovale su njeno prisustvo.

Skup u Potočarima osiguravalo je oko 2.000 policajaca i 200 redara.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.