Suspendovano 35 policajaca RS


Visoki predstavnik Miroslav Lajčak juče je izmijenio pet zakona na niovu BiH, kako bi olakšao procesuiranje ratnih zločina, te je izdao nalog za oduzimanje ličnih dokumenata osobama osumnjičenim da su učestvovale u genocidu u Srebrenici.

Lajčak je izmijenio zakone o ličnoj karti BiH, o putnim ispravama, krivičnom postupku, o izvršenju krivičnih sankcija, te o kretanju i boravku stranaca i azilu. Visoki predastavnik je ove odluke saopštio u prisustvu Marinka Jurčevića, glavnog tužioca Tužilaštva BiH, i Gojka Vasića, šefa Kriminalističke policije RS.

“U momentu dok ovo govorim lokalna policija oduzima lične karte i pasoše od 93 osobe koje su na takozvanoj srebreničkoj listi. Ove osobe predmet su istrage koju je nedavno pokrenuo tužilac BiH. Postoje jaki razlozi da vjerujem da su ove osobe uključene u mrežu podrške optuženima za ratne zločine”, kazao je Lajčak i dodao da je od ove 93 osobe njih 35 zaposleno u policiji RS, te da su juče suspendovani sa dužnosti.

Vasić je kazao da će lične karte biti privremeno oduzete kako osumnjičeni ne bi mogli preći granicu BiH, ali će dobiti zamjenske lične isprave koje će koristiti u BiH.

Lajčak je objasnio da domaći organi nemaju na raspolaganju sva zakonska sredstva da bi uspješno realizovali saradnju s Haškim tribunalom, zbog čega je izmijenio pet zakona.

“Izmjene i dopune zakona koje sam donio riješile su nekoliko nedostataka u bh. zakonima, što je omogućilo da preduzmemo ove mjere”, kazao je on.

Izmjene zakona o putnim ispravama i ličnoj karti omogućile su da budu oduzeti lični dokumenti u jučerašnjoj akciji MUP-a RS, dok su izmjene Zakona o krivičnom postupku omogućile da dokazi specijalnih istražilaca Tužilaštva BiH budu prihvaćeni na sudu.

“Do sada to nije bilo moguće, nego je bio prihvatljiv samo dokazni materijal koji prikupe određeni organi policije i tužilaštva”, objasnio je visoki predstavnik.

Bjekstvo osuđenog ratnog zločinca Radovana Stankivća iz zatvora u Foči bilo je povod za izmjene Zakona o izvršenju krivičnih sankcija BiH.

“Ovo u praksi znači da upravnici zatvora ne mogu odobravati vikend odsustva zatvorenicima osuđenim za silovanje i ubistvo na samom početku služenja kazne. Biće uveden obavezni nadzor za osobe osuđene za ratni zločin u vrijeme njihovog boravka izvan zatvora”, rekao je Lajčak. Visoki predstavnik je dodao kako očekuje da Savjet ministara BiH preduzme sve mjere protiv osoba koje opstruišu saradnju s Haškim tribunalom, a zabranjen im je ulazak u neke države Evropske unije.

“Očekujem da Vijeće ministara uskladi svoje djelovanje s ovom mjerom EU i o tome sam razgovarao s predsjedavajućim Nikolom Å pirićem”, kazao je Lajčak.

Visoki predstavnik juče je na zahtjev Haškog tribunala izdao nalog za smjenu Dragomira Andana s mjesta zamjenika direktora policije RS za obuku. Lajčak je obrazložio da je Andan smijenjen kako bi ga spriječili da koristi svoj položaj u policiji i nastavi da djeluje kao član mreže za podršku optuženima za ratne zločine.

“Uvjeren sam da su organi RS spremni sami da preduzmu mjere u ovom slučaju, ali postoje ograničenja u pogledu njihovih mogućnosti djelovanja, zbog čega sam ja na kraju umjesto njih izdao nalog o Andanovoj smjeni”, rekao je Lajčak i dodao da sada od organa RS očekuje da provedu istragu povodom raznih krivičnih aktivnosti, uključujući i podršku haškim optuženicima.

Gojko Vasić, šef Kriminalističe policije RS, kazao je da akciju oduzimanja ličnih dokumenata provodi policija RS po nalogu Tužilaštva BiH, ali u interesu istrage nije mogao govoriti o imenima.

“Lični dokumenti oduzimaju se od građana RS sa srebreničke liste, a na osnovu podataka i adresa iz baze podataka Direkcije CIPS. Za sada nemamo saznanja da li su neka od ova 93 lica zaposlena u SIPA, OSA ili drugim policijskim agencijama”, kazao je Vasić.

Istakao je da je i Granična policija BiH dobila nalog da na graničnim prelazima provjerava lica s ovog spiska, te da će biti oduzeti dokumenti i osobama sa dvojnim državljanstvom. Marinko Jurčević, glavni državni tužilac, kazao je da je u istrazi Tužilaštva BiH osumnjičeno 99 lica sa srebreničke liste od 810 osoba, te da su neki u policiji RS, a neki na drugim dužnostima.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.