Sve spremno za komemoraciju


Centralna komemoracija žrtvama srebreničkog masakra biće održana danas, tačno u podne, u Potočarima kod Srebrenice, 12 godina nakon što je na području zaštićene enklave pobijeno više od 8.000 Bošnjaka.

Predviđeno je da danas bude ukopano 465 posmrtnih ostataka identifikovanih u posljednjih godinu dana. Do sada su identifikovane i ukopane 2.442 žrtve masakra. Organizatori očekuju da komemoraciji prisustvuje više od 30.000 ljudi iz zemlje i inostranstva, među njima i oko 2.000 učesnika pohoda “Put smrti/slobode – Marš mira”, koji su u nedjelju krenuli iz Nezuka kod Sapne.

Iako je put dugačak više od stotinu kilometara bio težak, veoma mali broj učesnika pohoda je odustao. Oni su juče krenuli iz Cerske, u općini Milići, i prepješačili tridesetak kilometara, a prenoćili su u Å ušnjarima kod Potočara. Reis Mustafa efendija Cerić juče se, na lakšoj dionici puta, u Kaldrmicama, priključio pohodu i pješačio nekoliko kilometara.

“Upravo u Å ušnjarima smo se davne 1995. godine okupili i dogovarali kojim putem da bježimo iz srebreničke regije. To budi bolne uspomene”, rekao je Ramo Dautbašić, vođa “Marša mira”.

Kolona učesnika će danas prepješačiti još desetak kilometara do Memorijalnog centra Potočari. Planirana je posjeta masovnoj grobnici Budak, gdje će se učesnicima obratiti predsjednik Komisije za traženje nestalih FBiH, a nakon toga će se zaputiti u Potočare, gdje se očekuje dolazak oko 30.000 posjetilaca.

Komemoraciju će, po posljednjim podacima, obezbjeđivati 1.100 policajaca RS, a na raspolaganju će biti i rezervne snage.

Uroš Pena, direktor policije RS, rekao je da je sve spremno za obezbjeđivanje komemorativnog skupa.

“Moji saradnici, pogotovo oni koji su rukovodioci pojedinih sektora, već su na terenu i policija će profesionalno odraditi svoj dio posla”, rekao je Pena.

On je izrazio uvjerenje da neće biti problema, te da će sve proteći u najboljem redu, kao što protiče i “Marš mira”.

U međuvremenu, juče je u Tuzli počeo sa radom Operativni štab “Srebrenica 2007”, u okviru obezbjeđivanja komemoracije. Å tab je sastavljen od službenika policije FMUP-a, kantonalnih MUP-ova i predstavnika EUPM-a.

“Operativni štab će planirati, organizovati, koordinisati i realizovati operativne aktivnosti u nadležnosti policijskih agencija u FBiH, kao i pružiti pomoć učesnicima u obilježavanju 11. jula”, piše u saopštenju iz FMUP-a.

Prisustvo današnjoj konferenciji najavili su brojni međunarodni zvaničnici, među njima i Karla del Ponte, glavna haška tužiteljka, i Miroslav Lajčak, visoki predstavnik međunarodne zajednice. Kako je najavljeno, delegaciju Vlade RS predvodiće potpredsjednica Vlade Jasna Brkić, dok će u delegaciji biti i ministar za izbjeglice i raseljene osobe Omer Branković i savjetnik premijera Miladin Dragičević.

U administraciji Skupštine opštine Srebrenica danas i sutra biće neradni dani radi obilježavanja godišnjice stradanja bošnjačkog i srpskog naroda, saopšteno je iz opštine.

Opštinskim službenicima je omogućeno da se uključe u obilježavanje 11. jula – dana stradanja bošnjačkog naroda i 12. jula – dana stradanja srpskog naroda u Srebrenici

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.