Sve spremno za komemoraciju


Centralna komemoracija žrtvama srebreničkog masakra biće održana danas, tačno u podne, u Potočarima kod Srebrenice, 12 godina nakon što je na području zaštićene enklave pobijeno više od 8.000 Bošnjaka.

Predviđeno je da danas bude ukopano 465 posmrtnih ostataka identifikovanih u posljednjih godinu dana. Do sada su identifikovane i ukopane 2.442 žrtve masakra. Organizatori očekuju da komemoraciji prisustvuje više od 30.000 ljudi iz zemlje i inostranstva, među njima i oko 2.000 učesnika pohoda “Put smrti/slobode – Marš mira”, koji su u nedjelju krenuli iz Nezuka kod Sapne.

Iako je put dugačak više od stotinu kilometara bio težak, veoma mali broj učesnika pohoda je odustao. Oni su juče krenuli iz Cerske, u općini Milići, i prepješačili tridesetak kilometara, a prenoćili su u Å ušnjarima kod Potočara. Reis Mustafa efendija Cerić juče se, na lakšoj dionici puta, u Kaldrmicama, priključio pohodu i pješačio nekoliko kilometara.

“Upravo u Å ušnjarima smo se davne 1995. godine okupili i dogovarali kojim putem da bježimo iz srebreničke regije. To budi bolne uspomene”, rekao je Ramo Dautbašić, vođa “Marša mira”.

Kolona učesnika će danas prepješačiti još desetak kilometara do Memorijalnog centra Potočari. Planirana je posjeta masovnoj grobnici Budak, gdje će se učesnicima obratiti predsjednik Komisije za traženje nestalih FBiH, a nakon toga će se zaputiti u Potočare, gdje se očekuje dolazak oko 30.000 posjetilaca.

Komemoraciju će, po posljednjim podacima, obezbjeđivati 1.100 policajaca RS, a na raspolaganju će biti i rezervne snage.

Uroš Pena, direktor policije RS, rekao je da je sve spremno za obezbjeđivanje komemorativnog skupa.

“Moji saradnici, pogotovo oni koji su rukovodioci pojedinih sektora, već su na terenu i policija će profesionalno odraditi svoj dio posla”, rekao je Pena.

On je izrazio uvjerenje da neće biti problema, te da će sve proteći u najboljem redu, kao što protiče i “Marš mira”.

U međuvremenu, juče je u Tuzli počeo sa radom Operativni štab “Srebrenica 2007”, u okviru obezbjeđivanja komemoracije. Å tab je sastavljen od službenika policije FMUP-a, kantonalnih MUP-ova i predstavnika EUPM-a.

“Operativni štab će planirati, organizovati, koordinisati i realizovati operativne aktivnosti u nadležnosti policijskih agencija u FBiH, kao i pružiti pomoć učesnicima u obilježavanju 11. jula”, piše u saopštenju iz FMUP-a.

Prisustvo današnjoj konferenciji najavili su brojni međunarodni zvaničnici, među njima i Karla del Ponte, glavna haška tužiteljka, i Miroslav Lajčak, visoki predstavnik međunarodne zajednice. Kako je najavljeno, delegaciju Vlade RS predvodiće potpredsjednica Vlade Jasna Brkić, dok će u delegaciji biti i ministar za izbjeglice i raseljene osobe Omer Branković i savjetnik premijera Miladin Dragičević.

U administraciji Skupštine opštine Srebrenica danas i sutra biće neradni dani radi obilježavanja godišnjice stradanja bošnjačkog i srpskog naroda, saopšteno je iz opštine.

Opštinskim službenicima je omogućeno da se uključe u obilježavanje 11. jula – dana stradanja bošnjačkog naroda i 12. jula – dana stradanja srpskog naroda u Srebrenici

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.