Lajčak zvanično preuzeo dužnost od Schwarz-Schillinga

Slovački diplomat Miroslav Lajčak zvanično je danas preuzeo dužnost visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU za BiH od Christiana Schwarz-Schillinga.

Govoreći na kratkoj ceremoniji u sjedištu OHR-a u Sarajevu, Schwarz-Schilling je ocijenio da dužnost predaje dinamičnoj i sposobnoj osobi koja treba da nastavi s ovim teškim poslom. Kazao je da će se nastaviti s postepenim pristupom korak po korak, a svi moraju odlučiti koliki će ti koraci biti.

“U svakom slučaju, vrijeme koje je pred njim je izuzetno važno. Siguran sam da će novi visoki predstavnik biti u stanju da ostvari napredak radeći na temeljima koje su postavili njegovi prethodnici, te da će zajedno s bh. liderima povesti zemlju naprijed”, rekao je dosadašnji visoki predstavnik Schwarz-Schilling.

Lajčak je ovom prilikom uime međunarodne zajednice zahvalio svom prethodniku za doprinos provedbi mira u BiH.

“Schwarz-Schilling će uvijek ostati iskreni prijatelj BiH, što je već dokazao. Uvjeravam ga da ću nastaviti s pozitivnim djelima koja je on započeo, a siguran sam da će vaša zemlja naći načine da iskoristi sve ono pozitivno što on ostavlja”, rekao je Lajčak.

Iz OHR-a je najavljeno da će novi visoki predstavnik danas imati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, dok će se bh. javnosti obratiti večeras u specijalnom obraćanju putem Javnog RTV servisa.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.