Odgovornost prepustio domaćim političarima


Političari u Federaciji BiH i Republici Srpskoj nisu jedinstveni ni u ocjeni rada Kristijana Å varc-Å iling, koji danas i zvanično dužnost visokog predstavnika predaje Miroslavu Lajčaku.

Beriz Belkić iz Stranke za BiH kaže da je dobra stvar što je Å varc-Å iling uvjerio međunarodu zajednicu da je BiH još potreban angažman OHR-a. “Kristijan Å varc-Å iling veliki je prijatelj BiH i njegov ukupan angažman od 1992. godine bio je izuzetno koristan za BiH”, istakao je Belkić.

 

Ilija Filipović iz HDZ-a BiH smatra da je Å varc-Å iling svoje bonske ovlasti trebalo da koristiti kako bi deblokirao reformske procese u BiH.

“Ove ovlasti nije morao koristiti na drastičan način, već je mogao donositi blaže mjere, čime bi pokazao da mu je stalo do napretka u BiH”, rekao je Filipović.

Mirsad Kebo, visoki funkcioner SDA, smatra da je još u ratu Å varc-Å iling pokazao svoj odnos prema BiH.

“Radi se o časnom čovjeku, ali ni međunarodna zajednica nije mu mnogo pomogla jer o nekim ključnim pitanjima za BiH nisu imali jedinstven stav”, ističe Kebo.

Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, ocijenio je da je odlazeći visoki predstavnik mnogo pomogao jer je uspio vrata EU zadržati otvorenim za BiH.

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH, ranije je oštro kritizirao rad visokog predstavnika posebice o reformi Ustava.

“O radu Å varc-Å ilinga sve sam već rekao”, kratko je rekao Lagumdžija.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, kaže da je Å varc-Å iling podlegao dugotrajnom pritisku političkih krugova iz Sarajeva, ali i iz međunarodne zajednice, što je potvrdila i njegova zadnja odluka kojom je Memorijalni centar u Potočarima proglašen interesom države.

S ovom ocjenom slaže se i Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, a kao pozitivan rezultat Å varc-Å ilingovog rada ističe činjenicu da je domaće institucije učinio odgovornim za sudbinu BiH.

“Tako je uspio eliminisati nasljeđe prethodnog visokog predstavnika, koji se ponašao kao upravnik u ovoj zemlji”, kazao je Ivanić.

Igor Radojičić, član Predsjedništva SNSD-a, posljednju Å varc-Å ilingovu odluku smatra njegovim ličnim potezom bez pritisaka sa strane, te ističe da je više od 16 mjeseci svog mandata sprovodio vrlo racionalnu politiku pokušavajući promovisati domaće faktore da se dogovaraju.

“No, posljednjim nametanjem zakona stiče se utisak da je Å varc-Å iling sam sebi skočio u usta”, kazao je Radojičić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Å pirić, kako su istakli u njegovom kabinetu, smatra da je Kristijan Å varc-Å iling prekinuo odnos u kome su naši političari svjesno igrali ulogu inferiornih, a visokim predstavnicima nije bilo mrsko da se osjećaju superiornim.

“Å varc-Å iling je dao priliku domaćim političarima da se pridignu, da savjesno i državno-patriotski odrade svoj posao jer je besmisleno da se uvijek očekuje da naš posao rade drugi. Nažalost, njegovu političku zrelost, mudrost i dobronamjernost pratili su domaća nezrelost i nebriga”, kazali su u Å pirićevom uredu.

 

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.