Schiling ima podršku Vijeća za implementaciju mira

Potez visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije Christiana Schwarz-Schillinga o nametanju Zakona o Meorijalnom centru Srebrenica- Potočari ni na koji način nije u suprotnosti s Deklaracijom Vijeća za implementaciju mira u BiH i Schwarz-Schilling ima podršku Vijeća za implementaciju mira.

Ovo je za Fenu izjavila glasnogovornica banjalučkog Ureda OHR-a Ljiljana Radetić prenoseći komentar visokog predstavnika na sinoć usvojene zaključke Narodne skupštine RS-a povodom Shillingove odluke o nametanju Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Ona je kazala i da je nedavna Deklaracija Vijeća za implementaciju mira sasvim jasna kada je u pitanju ustavni poredak kako je to uređeno Ustavom BiH.

Visoki predstavnik uvažava, kako je dodala, doprinos Miladina Dragičevića u radu Koordinacionog odbora za Srebrenicu i nada se da će Dragičević, koji je jučer podnio neopozivu istavku, nastaviti s radom.

“Bitno je reći da je u jučerašnjoj izjavi, Dragičević istaknuo da je RS i dalje opredijeljena da pruži praktičnu pomoć i podršku Srebrenici”, kazala je Radetić.

Podsjećamo, Narodna skupština se u sinoćnim zaključcima, između ostalog, obratila Vijeću za implementaciju mira i ministarstvima vanjskih poslova zemalja članica PIC-a sa zahtjevom da ponište odluku OHR-a, jer izlazi van okvira mandata visokog predstavnika, i da odmah zaustave one aktivnosti OHR-a koje su na liniji razgradnje Daytonskog mirovnog sporazuma.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.