Rusija se vraća na Balkan i Crno more

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u ponedjeljak da se Rusija, čija je moć ponovo u usponu, vraća na Balkan i regiju Crnog mora, te da na nju treba računati. “Svi znaju da su zemlje Balkana i regija Crnog mora zone od posebnog interesa za nas”, rekao je Putin novinarima na margini samita Organizacije za ekonomsku suradnju Crnog mora (CEMN).

“Rusija se sa svojim mogućnostima u usponu vraća u ovu regiju, to je evidentno”, dodao je Putin, koji je sinoć bio u Zagrebu na samitu o energetici. “Ovaj povratak Moske je u interesu Rusije, ali i naših partnera”, rekao je ruski predsjednik.

Predsjednici i premijeri 12 priobalnih ili zemalja blizu Crnog mora okupili su se u ponedjeljak u Istanbulu kako bi razmotrili jačanje ekonomskih i trgovinskih veza, insistirajući na energetskoj suradnji.

Zona CEMN-a, koja obuhvata Albaniju, Armeniju, Azerbejdžan, Bugarsku, Gruziju, Grčku, Moldaviju, Rumuniju, Srbiju, Tursku, Rusiju i Ukrajinu, druga je regija u svijetu bogata ugljovodonicima nakon Perzijskog zaljeva.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.