Rasim Delić otputovao u Haag

Penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine i bivši komandant Glavnog štaba Armije RBiH Rasim Delić, kojem početkom jula treba da počne suđenje u Haškom tribunalu, otputovao je danas iz Sarajeva u Haag.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u poslijepodnevnim satima su ga ispratili članovi porodice, prijatelji i predstavnici boračkih udruženja. “Dobro se osjećam. Sve je u redu”, jedino je što je Delić u aerodromskoj zgradi kazao novinarima.

Osim predstavnika boračkih udruženja, ispratiti su ga federalni ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić, ministar za boračka pitanja u Kantonu Sarajevo Hajrudin Ibrahimović te kantonalni ministar obrazovanja Safet Kešo i ministar kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović. U pratnji je bio i jedan od ratnih komandanata u Armiji RBiH, general Sakib Mahmuljin.

U izjavama novinarima, Ahmet Kadrić, borac iz proteklog rata, kao i Mahmuljin te ministar Hadžihafizbegović, kazali su da vjeruju u povratak generala Delića u BiH kao slobodnog čovjeka. Prema njihovim očekivanjima, Delić će u Haagu odbraniti istinu o herojskoj odbrani Bosne i Hercegovine i očuvanju njenih granica tokom proteklog rata.

“Ide da iščita nekoliko dobrih knjiga i da se vrati u BiH”, riječi su kantonalnog ministra kulture i sporta Emira Hadžihafizbegovića. Novinarima je ministar još kazao da je njegov dolazak na ispraćaj građanski čin jer je bivši pripadnik Armije, Delićev prijatelj i prijatelj njegove porodice.

U izjavama je preovladao i stav da oni koji nisu krivi dobrovoljno odlaze u Haag, kao Delić, dok su agresori i istinski zločinci na slobodi i izbjegavaju se suočiti s pravdom.

Na ispraćaj Rasima Delića došli su i pojedinci bosanskog porijekla iz australsko-bosanske zajednice koji žive u Australiji. Kazali su da je za njih Delić heroj koji će u Haagu odbraniti istinu o pravdenosti odbrambenog rata u BiH.

Rasim Delić je optužen od Haškog tribunala za posrednu komandnu odgovornost za zločine jedinice El mudžahid počinjene tokom proteklog rata nad Srbima na području Ozrena i Vozuće.

Nakon podizanja optužnice Haškog tribunala, dobrovoljno je otišao i pojavio se pred Haškim tribunalom februara 2005. godine, a maja iste godine privremeno je pušten na slobodu.

Suđenje treba da mu počne 9. jula.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.