Bosna i Hercegovina se nalazi na raskršću

Bosna i Hercegovina se nalazi na raskršću, postigla je napredak, ali još nije krenula nepovratno putem ka euroatlantskim integracijama. Politički lideri ove zemlje moraju, uz pomoć međunarodne zajednice, raditi zajedno na izgradnji funkcionalnih i efikasnih institucija na državnom nivou, ali i na promoviranju pomirenja i zadovoljenju pravde.

To je ambasador Sjedinjenih Američkih Država za pitanja ratnih zločina Clint Williamson kazao predstavnicima državnih i federalnih institucija u BiH, Tužiteljstva BiH, predstavnicima porodica žrtava, nevladinih organizacija, Federalne komisije za nestale i vjerskih institucija prilikom posjete Biblioteke Istraživačko-dokumentacionog centra u Sarajevu gdje je govorio o prošlosti BiH, njenoj sadašnjosti i budućnosti, naročito o tome kako budućnost BiH zavisi od onoga „što ćemo učiniti sa svojom prošlošću“.

On je poručio Bosancima i Hercegovcima da se, kako bi išli naprijed, otvoreno suoče s prošlošću i odole iskušenju da zloupotrijebe nedavnu tragičnu prošlost ove zemlje za kratkoročne i uske etnopolitičke ciljeve. Naglasio je i potrebu nastavka ulaganja u sposobne, transparentne i efikasne sudske institucije i agencije za provedbu zakona, kao i izgradnje sigurnog i pravednog okruženja za žrtve iz prošlosti.

„Nemojte dozvoliti da teret tragične prošlosti vaše zemlje proganja vašu budućnost“, njegova je poruka.

Williamson je naglasio da je u februaru ove godine Međunarodni sud pravde potvrdio „ono što smo svi već znali, a to je da je u Srebrenici 1995. godine počinjen zločin genocida kada je Vojska RS-a pregazila zaštićenu zonu UN-a“.

„Od svih strašnih zločina koji su počinjeni u ratu od 1992. do 1995. ovaj zločin više od bilo kojeg drugog progoni Bosance i Hercegovce i međunarodnu zajednicu. Ne može se više poricati užasna tragedija koja je odnijela živote više od sedam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka“, naglasio je.

Američki ambasador je poručio da Bosni i Hercegovini sada treba pomirenje.

„Vaši zemljaci danas, kao i generacije koje dolaze, trebaju lidere koji će na tome raditi. Pomirenje ne znači da izdajete prošlost, nego da poštujete budućnost“, Williamsova je poruka.

Kao dio toga spomenuo je izgradnju pravosudnih institucija i institucija za provedbu zakona, jer, dodao je, pomirenje ne znači prestanak rada na zadovoljenju pravde. Neoprostivim smatra da Ratko Mladić i Radovan Karadžić, koje je Haški tribunal optužio za genocid u Srebrenici, još nisu uhvaćeni.

„Oni moraju biti izvedeni pred lice pravde“, kazao je.

Spomenuo je da Tribunal ne može biti institucija čije je postojanje vremenski neograničeno. Prema sadašnjem vremenskom planu suđenja u Haagu treba da budu završena do 2008. godine, a žalbeni postupci do 2010. Kada Tribunal bude završio svoj rad, fokus će se s međunarodnih pomjeriti na domaće pravosudne institucije. Ta tranzicija je već i počela: u BiH su i održana suđenja u niz slučajeva iz Haaga.

„Vaše rukovodstvo mora donijeti teške ali ključne odluke neophodne kako bi se vaša zemlja pridružila NATO-u i Evropskoj uniji. Ja vjerujem u svijetlu budućnost BiH. Nadamo se da će uskoro doći do hapšenja i suđenja Mladiću, Karadžiću i preostalim bjeguncima. SAD je bio vaš partner u svemu ovome i ostaje opredijeljen da radi s vama kako bismo postigli još više“, kazao je Williamson.

Potvrdio je da će se, ukoliko Radovan Karadžić i Ratko Mladić budu uhvaćeni do rokova postojanja Tribunala, voditi računa da se i njima dvojici sudi pred tim sudom na odgovarajući način.

„Uvjeravam vas da se Vijeće sigurnosti slaže s tim da se nešto mora uraditi. Nikako se ne prihvata to da za njih dvojicu nema mogućnosti suđenja. Jako je bitno da to bude međunarodni postupak, jer niko nije odgovorniji od njih dvojice i njima se mora suditi na međunarodnom sudu“, kazao je Williamson.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.