IHT i Kansas City Star o presudi Milanu Martiću

O presudi Haškog tribunala (ICTY) bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću piše u srijedu i američka štampa.

Dnevnik International Herald Tribune piše da je kazna od 35 godina zatvora razmjerno visoka u odnosu na kazne u drugim predmetima koji su bili pred ICTY-em. Tribunal je okončao postupak u više od stotinu slučajeva, piše ovaj dnevnik koji se istovremeno štampa u New Yorku i Parizu. Tokom 13 mjeseci dugog suđenja Milan Martić nije pokazao znake kajanja.

“Nastojao je opravdati djela nasilja koje su počinile paravojne i policijske snage njegove mini države, koja je nestala kada je Hrvatska vojska, uz pomoć američkih savjetnika, 1995. godine ponovno uspostavila kontrolu Zagreba”, piše International Herald Tribune.

A list Kansas City Star piše o konkretnim zločinima za koje je, prema ICTY-u – Martić odgovoran. Južnoafrički sudac Bakone Moloto je osim raketiranja Zagreba spomenuo i sela Hrvatsku Dubicu i Cerovljane gdje su po Martićevoj zapovijedi u oktobru 1991. Hrvati bili izbačeni iz kuća i korišteni kao živi štit.

Neki od njih su ubijeni i bačeni u rijeku ili u masovnu grobnicu. Lokaciju su za vrijeme suđenja Martiću posjetili i suci ICTY-a, piše Kansas City Star.

Ovaj list navodi i reakciju saborskog zastupnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj Milorada Pupovca, koji je pozdravio presudu Milanu Martiću, rekavši kako je “u interesu Srba u Hrvatskoj da je s njegovom politikom svršeno, te da su odgovorni za nju kažnjeni”.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.