Ekonomske reforme treba objasniti građanima

Hitno potrebne ekonomske reforme se ne mogu usvojiti i provesti ukoliko se njihova svrha na odgovarajući način ne objasni građanima, izjavio je u ponedjeljak visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Christian Schwarz-Schilling na konferenciji u Sarajevu.

On je ekonomske reforme opisao kao pitanja koja “mediji tretiraju poput Pepeljuge”, konstatirajući da se reforme koje utiču na dobrobit svakog čovjeka, žene i djeteta u zemlji u novinama i na televiziji samo površno spominju u poređenju sa sveobuhvatnom pažnjom koja se posvećuje čisto političkim pitanjima.

“Ukoliko širokoj javnosti ne objasnimo šta je to što predlažemo da se uradi kako bismo popravili ekonomiju, zašto to predlažemo, te koje se koristi mogu očekivati kao rezultat toga, građani će i dalje na program ekonomskih reformi gledati s ravnodušnošću ili neprijateljstvom”, rekao je visoki predstavnik.

Schwarz-Schilling se obratio političarima i ekonomistima prisutnim na konferenciji o ekonomskom i socijalnom razvoju koju su organizirali Austrijsko-francuski centar za evropske odnose i Francuski institut za međunarodne odnose.

“Ako ostvarimo sav napredak koji bismo željeli da ostvarimo na rješavanju političkih pitanja, a istovremeno ne uspijemo popraviti ekonomiju, onda će naša sveukupna nastojanja biti uzaludna. Privlačenje investicija, otvaranje novih radnih mjesta i podizanje životnog standarda osnovni su uvjeti koji se moraju ispuniti želimo li oporavak BiH”, kazao je visoki predstavnik.

On je naglasio manji broj ključnih ekonomskih reformi koje mogu donijeti brze prednosti svima, odnosno učiniti raspodjelu javnih sredstava efikasnijom i transparentnijom, osavremeniti poslovne zakone BiH, pojačati zaštitu koja se pruža malim ulagačima, unaprijediti mobilnost preduzeća i radne snage između entiteta, liberalizirati sektor telekoma, učiniti da željeznički sistem ponovno funkcionira na odgovarajući način, te uspostaviti socijalno-ekonomsko vijeće na državnom nivou kako bi se pokrenuo konstruktivan dijalog koji će olakšati širenje industrije i trgovine.

“Nijednu od ovih reformi ne treba politizirati i svaku od njih treba objasniti. Činjenica je da će svaka od njih donijeti prednosti i kada se te prednosti identifikuju i predstave u javnosti, bit će moguće održati politički fokus potreban da bi se prijedlozi pretočili u vladinu politiku”, izjavio je Schwarz-Schilling.

Konstatirajući da se “životni standard povećava, ali da se ne povećava ni izbliza dovoljno brzo”, on je pozvao da se ekonomska pitanja postave u centar javne debate.

“Ovo nije samo poželjno, ovo je neophodno. Ustvari, to je preduvjet za stvaranje i održavanje prosperitetnog demokratskog društva u ovoj zemlji”, kazao je on, saopćeno je iz OHR-a.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.