Koštunica i Dodik režirali hapšenje Tolimira

Svetko Kovač, prvi čovjek vojne obavještajne agencije Srbije, Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, i Rasim Ljajić, prvi čovjek Nacionalnog savjeta za saradnju Srbije s Tribunalom u Hagu, prekjučer su demonstrativno podnijeli ostavke na svoje dužnosti, saznaje “Dnevni avaz”.

Oni su se na takav korak odlučili u znak protesta jer ih je, kao i predsjednika Srbije Borisa Tadića, obmanuo premijer Vojislav Koštunica, koji je režirao hapšenje Zdravka Tolimira u Beogradu.

Kako nam je potvrđeno iz izvora bliskih Tribunalu u Hagu, glavna tužiteljica Karla del Ponte (Carla) prije dva dana, tokom razgovora s Koštunicom, prezentirala je sve dokaze režiranog hapšenja Tolimira i od srbijanskog premijera zatražila objašnjenje.

Sam premijer djelovao je mirno i pokušao je sve negirati, dok su ljudi bliski Tadiću te i on sam bili nemalo iznenađeni.

Susret s Koštunicom izrodio se potom u žestoku svađu u kojoj su trojica srbijanskih zvaničnika demonstrativno dala ostavke, a predsjednik Srbije izvinio se glavnoj tužiteljici. Potom je Tadić zamolio svoje bliske saradnike – Vukčevića, Kovača i Ljajića da ostavke povuku jer bi time šteta po Srbiju bila samo veća, što su oni na kraju prihvatili – tvrdi izvor “Avaza” blizak Tužilaštvu.

Del Ponte je tokom susreta kazala i da zbog ovakvog razvoja događaja ne može Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti naredne sedmice pozitivan izvještaj ni kada je saradnja Srbije niti Republike Srpske s Hagom u pitanju.

Isto tako, glavna tužiteljica naglasila je kako se nada da ni Evropska komisija, nakon ovakve prevare, neće odmrznuti pregovore sa Srbijom o stabilizaciji i pridruživanju. Srbijanski zvaničnici jučer nisu bili dostupni za komentar na saznanja do kojih je došao “Avaz”.

No, neke kolege u beogradskim medijima došle su do sličnih informacija. Oni tvrde da su Rade Bulatović i Vojislav Koštunica skovali plan prema kojem bi u najvećoj tajnosti Tolimir bio uhapšen u Beogradu i predat izaslanicima Milorada Dodika u Republici Srpskoj.

Sve je, naravno, urađeno u tijesnoj koordinaciji s Dodikom, koji je rado prihvatio igru kako bi sa sebe pokušao skinuti makar dio tereta i gnjeva međunarodne zajednice.

Dodik, međutim, nije znao da o svemu tome ništa ne zna Tolimir, koji je dolazak u Sheveningen iskoristio da razotkrije cijelu režiju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.