BiH se suočava sa politikom velikosrpskih krugova


Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, rekao je u Londonu da se BiH suočava sa organizovanom propagandom i politikom velikosrpskih krugova koji imaju za cilj destabilizaciju BiH, kao i sa jednostranom politikom Rusije prema BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je u razgovoru sa zvaničnicima britanskog MIP-a rekao da ta propaganda ima za cilj da žrtve genocida u BiH prikaže kao potencijalnu opasnost, koristeći se situacijom koja je nastala nakon 11. septembra i kontekstom globalne borbe protiv ekstremizma i terorizma.

 

Istakao je da tišina koja okružuje presudu Međunarodnog suda pravde od 26. februara šalje opasnu poruku ne samo za BiH i Balkan, već i za cijeli svijet.

“Davanje jednakog legitimiteta pokušajima da se legalizuje Miloševićev projekat sa jedne i napori koji vode ka stvaranju moderne, demokratske BiH sa druge strane, pogrešno je i ne može dovesti do stabilnosti i prosperiteta u BiH”, rekao je Silajdžić i dodao da ovakav pristup samo ohrabruje protagoniste etničke podjele.

Kako je kazao, međunarodno pravo zahtijeva da međunarodna zajednica ne prizna situaciju stvorenu ozbiljnim kršenjem peremptornih normi tog prava i saradnju svih država na otklanjanju posljedica genocida.

“Nasuprot tome, BiH i žrtve genocida su pod pritiskom da prihvate legalizaciju Miloševićevog projekta, a slučaj Srebrenice je najbolji primjer”, istakao je Silajdžić.

Od generalnog sekretara UN-a, Vijeća sigurnosti i drugih tijela Silajdžić očekuje da postupe u skladu sa svojim obavezama jer, kako je rekao, činjenica da je genocid počinjen u zaštićenoj zoni UN-a naglašava posebnu odgovornost ove organizacije.

Takođe, svako rješenje koje se tiče budućeg statusa Kosova, a koje bi moglo biti interpretirano kao kompenzacija Srbiji na račun BiH mora biti odbijeno.

 

(srna.co.yu)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.