Cerić uzidao prvi kamen u Ferhadiju


Poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić, uzidao je prvi kamen u Ferhat-pašinu džamiju u Banjaluci.

Cerić je, obraćajući se okupljenim vjernicima, rekao da je u Banjaluci popravljena bezbjednosna klima za povratnike i da će izgradnja Ferhadije doprinijeti boljem dijalogu.

“Neka ovaj kamen bude razlog za pomirenje među narodima, za bolju budućnost Banjaluke, i razlog da više niko nikome nikada ne ruši crkve, sinagoge i džamije, ne samo u BiH, nego u cijelom svijetu”, rekao je Cerić izražavajući želju da Ferhadija bude mjesto pomirenja i međusobnog uvažavanja.

Cerić vjeruje da će stići još donacija i da bi do kraja godine trebalo da bude sazidano tri do četiri metra kamenog zida džamije. Istakao je da želi da Ferhadija bude džamija svih Banjalučana “i mjesto gdje bi Evropa, zajedno s nama, trebalo da se uči istinskom vjerskom dijalogu”.

Cerić je dodao da je od 17 porušenih džamija u Banjaluci, 14 obnovljeno. Zahvalio je Vladi RS i premijeru Miloradu Dodiku, naglasivši da je on odobrio značajna sredstva za gradnju Ferhadije, zatim Muhamedu Hamidoviću, inženjeru s Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, i medijima koji su pratili izgradnju.

Banjalučki muftija Edhem Čamdžić rekao je da je ovo izuzetno značajan dan i da je najvažniji posao, a to je saniranja temelja Ferhadije, završen u decembru prošle godine.

“Na tome su radila tri instituta, a sve je obavljeno pod nadzorom UNESKO-a iz Pariza”, rekao je Čamdžić ističući da je sa reisom Cerićem veliki kamen na temelje džamije postavio najstariji džematlija Čazim Bejhalimić.

Čamdžić je izrazio nadu da će se s munare Ferhadije uskoro čuti poruka vjere, mira, tolerancije, suživota i dijaloga.

Činu početka zidanja Ferhadije prisustvovalo je stotinak vjernika. Izgradnja se obavlja pod nadzorom Arhitektonskog fakulteta iz Sarajeva i državne komisije. Kamen temeljac za džamiju Ferhadiju položen je 2001. godine, a do sada je pronađeno 70 odsto originalnog kamena porušene džamije.
Cerić: Banjaluka bezbjednija od Čikaga

Reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić pozvao je juče sve Banjalučane koji žive daleko od rodnog grada da se vrate.

“Sada je sigurnije živjeti u Banjaluci nego u nekim dijelovima Čikaga, gdje sam i ja jedno vrijeme živio”, rekao je Cerić.

Dodao je da su mu Banjalučani bošnjačke nacionalnosti rekli da nemaju više bezbjednosnih, ali da imaju problema pri zapošljavanju. Rekao je da smatra da je to osnovni razlog zašto se ljudi ne vraćaju, te da bi taj problem trebalo što prije riješiti.

 

 

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.