Na granici Srbije i RS-a uhapšen Zdravko Tolimir

Haški optuženik Zdravko Tolimir uhapšen je danas nagranici RS-a i Srbije, nezvanično se saznaje.

U MUP RS-a nisu mogli ništa da kažu o ovoj informaciji, ali su beogradski mediji objavili daje riječ o Tolimiru, najtraženijem optuženiku poslije Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

 

Tolimir je od Haškog tribunala optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. U optužnici se navodi da je Zdravko Tolimir bio pomoćnik komandanta za obavještajne poslove i bezbjednost Glavnog štaba Vojske RS-a. Na tom položaju Zdravko Tolimir je bio jedan od sedam pomoćnika komandanta koji su bili neposredno odgovorni komandantu Glavnog štaba, generalu Ratku Mladiću. Kao pomoćnik komandanta za obavještajne poslove i bezbjednost Zdravko Tolimir je bio upoznat s planom da se muslimansko stanovništvo istjera iz enklava Srebrenica i Žepa i učestvovao je u sprovođenju tog plana, kako je izloženo u optužnici. Tereti se za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na osnovu individualne krivične odgovornosti.

Da je na granici Srbije i Republike Srpske, na teritoriji RS-a, uhapšen jedan haški optuženik, potvrdio je za B92 Rasim Ljajić.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, Rasim Ljajić, nije mogao da precizira o kom optuženiku je reč, ali je rekao da nije riječ o Ratku Mladiću. Zajednička akcija policije Srbije i Republike Srpske počela je danas oko 14.45 i završena je, a optuženi je uhapšen na teritoriji RS-a.

Akcija se dešavala kod Ljubovije, kada je haški optuženik Tolimir nelegalno pokušao da pređe granicu.

(FENA)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.