Zdravko Tolimir u pritvoru Haškog tribunala


General Vojske RS Zdravko Tolimir, jedan od najtraženijih haških bjegunca koji je uhapšen u četvrtak u BiH, juče je prebačen u Hag i smješten u pritvorsku jedinicu UN-a u Å eveningenu.

Kako je saopšteno iz Haškog tribunala, Tolimir će se u ponedjeljak izjasniti o krivici po osam tačaka optužnice kojima se zbog ubistva srebreničkih Bošnjaka u julu 1995. godine tereti za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Refik Hodžić, portparol Haškog tribunala, kazao je da je Tribunal obaviješten da Tolimir ima zdravstvenih problema i da će mu u Hagu biti obezbijeđena odgovarajuća zdravstvena njega.

On, međutim, nije mogao da precizira o kakvim se zdravstvenim problemima radi.

Gojko Vasić, načelnik Uprave Kriminalističke policije MUP-a RS, kazao je juče da je Tolimir uhapšen na području Bratunca nakon što je prešao iz Srbije u BiH. Vasić je kazao da je akcija hapšenja počela nakon što je policija RS došla do saznanja da bi se neko od haških optuženika u četvrtak trebao naći na tom području.

“Odmah smo blokirali taj teren i počeli s pretragom. Ubrzo smo uhapsili jednu osobu koja kod sebe nije imala dokumente, a kasnije je utvrđeno da je u pitanju Zdravko Tolimir”, kazao je Vasić. On nije želio da iznosi detaljnije informacije o Tolimirovom hapšenju ističući da to ne može učiniti jer “postoji još pet haških optuženika koje treba uhapsiti”.

Vasić je kazao da još, međutim, nije utvrđeno kako je Tolimir prešao granicu sa BiH.

“Način prelaska granice s jedne na drugu stranu nije utvrđen, jer je to otvoren prostor koji lako prelaze i osobe i roba pa je, vjerovatno, tako lako prešao i Tolimir”, rekao je Vasić.

Dragi Milošević, zamjenik načelnika Uprave Kriminalističke policije MUP-a RS, kazao je da je Tolimir, prema saznanjima policije, prije hapšenja u RS boravio na teritoriji Srbije.

Naveo je da je Tolimir u četvrtak uveče predat istražiocima Haškog tribunala nakon čega je helikopterom NATO-a prebačen iz Banjaluke u Sarajevo, odakle je juče prevezen u Hag. Milošević je kazao da je Tolimir u lošem zdravstvenom stanju, ali nije precizirao o čemu je riječ.

Tolimir je rođen 1948. godine u Glamoču i tokom proteklog rata bio je jedan od najbližih pomoćnika generala Ratka Mladića, zadužen za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske RS. Tolimir je u vrijeme rata obavljao dužnost pomoćnika komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba VRS. Optužnica protiv njega je potvrđena 10. februara 2005. godine, a objelodanjena 25. februara iste godine. Pored Tolimira, na istoj optužnici su se nalazili Milan Gvero i Radivoje Miletić, koji su ranije uhapšeni. U toj optužnici njih trojica su se teretili u pet tačaka za ubistvo, progone, nečovječno postupanje i deportaciju bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine. Optužnica je u dva navrata mijenjana, te je 15. avgusta 2006. godine Pretresno vijeće Haškog tribunala naložilo da se predmet Zdravka Tolimira razdvoji od ostalih s obzirom da je u bjekstvu.

U optužnici se navodi da je Tolimir bio jedan od sedam pomoćnika komandanta, koji su bili neposredno odgovorni komandantu Glavnog štaba generalu Ratku Mladiću i da je bio upoznat s planom pogubljenja vojno sposobnih muškaraca zarobljenih nakon pada Srebrenice. Navodi se i da je pomagao u prisilnom premještanju i deportaciji žena i djece iz Potočara.

“Kao pomoćnik komandanta za obavještajne poslove i bezbjednost Tolimir je bio upoznat s planom da se muslimansko stanovništvo istjera iz enklava Srebrenica i Žepa i učestvovao u sprovođenju tog plana”, stoji u optužnici.

Osim Tolimira, za genocid u Srebrenici optuženi su Vinko Pandurević, Ljubiša Beara, Vujadin Popović, Drago Nikolić, Milorad Trbić i Ljubomir Borovčanin, koji se odranije nalaze u pritvoru Haškog tribunala. Radivoje Miletić i Milan Gvero, koji su se nalazili na istoj optužnici s Tolimirom, terete se na osnovu individualne krivične odgovornosti za zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Za genocid u Srebrenici ranije su osuđeni Radislav Krstić, Vidoje Blagojević, Momir Nikolić i Dragan Obrenović.

Haški tribunal je za ratne zločine počinjene u ratu na prostoru bivše Jugoslaviji do sada podigao optužnice protiv 161 osobe, od kojih je pet još u bjekstvu. Riječ je o Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću, te Goranu Hadžiću, Vlastimiru čorđeviću i Stojanu Župljaninu.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović kazao je da je MUP Srbije podatke o Zdravku Tolimiru dobio od bezbjednosnih službi, a ne od Haškog tribunala. Istakao je da je MUP Srbije po dobijanju proslijedio informacije o Tolimiru policiji RS, koja je izvela hapšenje.

“Sve akcije će se sprovoditi zajednički, sa svim policijama u regionu, i ta saradnja je svakim danom sve intenzivnija”, kazao je Veljović.

Zdravko Tolimir prebačen je u Hag avionom NATO-a, US Air Force, koji je poletio sa sarajevskog aerodroma juče oko 12.15.

Novinarskim ekipama nije bilo dozvoljeno da fotografišu u širem krugu aerodroma, dok je avion NATO-a bio na pisti. Pripadnici Granične policije dozvolili su novinarima prilaz mjestu s kojeg se vidi pista, nekoliko minuta nakon što je avion odletio u Hag.

Portparol NATO štaba u Sarajevu Derek Čepel kazao je da je Tolimirov transfer u Hag zajednička operacija NATO-a i EUFOR-a. On nije mogao reći gdje je Tolimir proveo noć, nakon što ga je NATO preuzeo od policije RS, ističući da će detalje moći saopštiti nakon što operacija bude završena.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.