Zdravko Tolimir u pritvoru Haškog tribunala


General Vojske RS Zdravko Tolimir, jedan od najtraženijih haških bjegunca koji je uhapšen u četvrtak u BiH, juče je prebačen u Hag i smješten u pritvorsku jedinicu UN-a u Å eveningenu.

Kako je saopšteno iz Haškog tribunala, Tolimir će se u ponedjeljak izjasniti o krivici po osam tačaka optužnice kojima se zbog ubistva srebreničkih Bošnjaka u julu 1995. godine tereti za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Refik Hodžić, portparol Haškog tribunala, kazao je da je Tribunal obaviješten da Tolimir ima zdravstvenih problema i da će mu u Hagu biti obezbijeđena odgovarajuća zdravstvena njega.

On, međutim, nije mogao da precizira o kakvim se zdravstvenim problemima radi.

Gojko Vasić, načelnik Uprave Kriminalističke policije MUP-a RS, kazao je juče da je Tolimir uhapšen na području Bratunca nakon što je prešao iz Srbije u BiH. Vasić je kazao da je akcija hapšenja počela nakon što je policija RS došla do saznanja da bi se neko od haških optuženika u četvrtak trebao naći na tom području.

“Odmah smo blokirali taj teren i počeli s pretragom. Ubrzo smo uhapsili jednu osobu koja kod sebe nije imala dokumente, a kasnije je utvrđeno da je u pitanju Zdravko Tolimir”, kazao je Vasić. On nije želio da iznosi detaljnije informacije o Tolimirovom hapšenju ističući da to ne može učiniti jer “postoji još pet haških optuženika koje treba uhapsiti”.

Vasić je kazao da još, međutim, nije utvrđeno kako je Tolimir prešao granicu sa BiH.

“Način prelaska granice s jedne na drugu stranu nije utvrđen, jer je to otvoren prostor koji lako prelaze i osobe i roba pa je, vjerovatno, tako lako prešao i Tolimir”, rekao je Vasić.

Dragi Milošević, zamjenik načelnika Uprave Kriminalističke policije MUP-a RS, kazao je da je Tolimir, prema saznanjima policije, prije hapšenja u RS boravio na teritoriji Srbije.

Naveo je da je Tolimir u četvrtak uveče predat istražiocima Haškog tribunala nakon čega je helikopterom NATO-a prebačen iz Banjaluke u Sarajevo, odakle je juče prevezen u Hag. Milošević je kazao da je Tolimir u lošem zdravstvenom stanju, ali nije precizirao o čemu je riječ.

Tolimir je rođen 1948. godine u Glamoču i tokom proteklog rata bio je jedan od najbližih pomoćnika generala Ratka Mladića, zadužen za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske RS. Tolimir je u vrijeme rata obavljao dužnost pomoćnika komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba VRS. Optužnica protiv njega je potvrđena 10. februara 2005. godine, a objelodanjena 25. februara iste godine. Pored Tolimira, na istoj optužnici su se nalazili Milan Gvero i Radivoje Miletić, koji su ranije uhapšeni. U toj optužnici njih trojica su se teretili u pet tačaka za ubistvo, progone, nečovječno postupanje i deportaciju bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine. Optužnica je u dva navrata mijenjana, te je 15. avgusta 2006. godine Pretresno vijeće Haškog tribunala naložilo da se predmet Zdravka Tolimira razdvoji od ostalih s obzirom da je u bjekstvu.

U optužnici se navodi da je Tolimir bio jedan od sedam pomoćnika komandanta, koji su bili neposredno odgovorni komandantu Glavnog štaba generalu Ratku Mladiću i da je bio upoznat s planom pogubljenja vojno sposobnih muškaraca zarobljenih nakon pada Srebrenice. Navodi se i da je pomagao u prisilnom premještanju i deportaciji žena i djece iz Potočara.

“Kao pomoćnik komandanta za obavještajne poslove i bezbjednost Tolimir je bio upoznat s planom da se muslimansko stanovništvo istjera iz enklava Srebrenica i Žepa i učestvovao u sprovođenju tog plana”, stoji u optužnici.

Osim Tolimira, za genocid u Srebrenici optuženi su Vinko Pandurević, Ljubiša Beara, Vujadin Popović, Drago Nikolić, Milorad Trbić i Ljubomir Borovčanin, koji se odranije nalaze u pritvoru Haškog tribunala. Radivoje Miletić i Milan Gvero, koji su se nalazili na istoj optužnici s Tolimirom, terete se na osnovu individualne krivične odgovornosti za zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Za genocid u Srebrenici ranije su osuđeni Radislav Krstić, Vidoje Blagojević, Momir Nikolić i Dragan Obrenović.

Haški tribunal je za ratne zločine počinjene u ratu na prostoru bivše Jugoslaviji do sada podigao optužnice protiv 161 osobe, od kojih je pet još u bjekstvu. Riječ je o Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću, te Goranu Hadžiću, Vlastimiru čorđeviću i Stojanu Župljaninu.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović kazao je da je MUP Srbije podatke o Zdravku Tolimiru dobio od bezbjednosnih službi, a ne od Haškog tribunala. Istakao je da je MUP Srbije po dobijanju proslijedio informacije o Tolimiru policiji RS, koja je izvela hapšenje.

“Sve akcije će se sprovoditi zajednički, sa svim policijama u regionu, i ta saradnja je svakim danom sve intenzivnija”, kazao je Veljović.

Zdravko Tolimir prebačen je u Hag avionom NATO-a, US Air Force, koji je poletio sa sarajevskog aerodroma juče oko 12.15.

Novinarskim ekipama nije bilo dozvoljeno da fotografišu u širem krugu aerodroma, dok je avion NATO-a bio na pisti. Pripadnici Granične policije dozvolili su novinarima prilaz mjestu s kojeg se vidi pista, nekoliko minuta nakon što je avion odletio u Hag.

Portparol NATO štaba u Sarajevu Derek Čepel kazao je da je Tolimirov transfer u Hag zajednička operacija NATO-a i EUFOR-a. On nije mogao reći gdje je Tolimir proveo noć, nakon što ga je NATO preuzeo od policije RS, ističući da će detalje moći saopštiti nakon što operacija bude završena.

(Nezavisne)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.