Susret “velikog sotone” i “osovine zla”

Londonski dnevnici u utorak veliku pažnju posvećuju prvim direktnim američko-iranskim razgovorima u protekle više od tri decenije nazivajući ga susretom “velikog sotone” i “osovine zla”.

Napominjući kako je prerano govoriti o otopljavanju odnosa Teherana i Washingtona, Daily Telegraph piše da bi isto tako bilo pogrešno potcjenjivati značaj kratkog susreta u Bagdadu. On jeste bio uglavnom simboličan, ali je na Bliskom istoku simbolika itekako važna. Washington je, pristajući na sastanak, potvrdio da je konačno podvukao crtu ispod poniženja u krizi oko talaca 1979. godine, dok je Iran, sjedajući za sto s “velikim sotonom”, ublažio vatrenu antizapadnu retoriku predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Sudbinu Bliskog istoka u svojim rukama drže SAD i Iran – otuda je njihov dijalog maleni, ali izuzetno značajan korak u pravom smjeru, zaključuje Daily Telegraph.

I The Independent vjeruje da je susret američkoga i iranskog ambasadora u Bagdadu zračak nade u inače turobnoj regiji.

Ključni bliskoistočni akteri neće nasjesti na pokušaje da se značaj toga sastanka umanji – shvatit će ga, s pravom, kao poniženje supersile, svojevrsno priznanje Washingtona da je njegova politika u Iraku katastrofalna i da mu je Iran potreban kako bi se izvukao iz haosa.

Na svu sreću, dodaje Independent, nije samo Amerika ispoljila poniznost, inače do sastanka ne bi ni došlo. Oštrim izjavama Teheran, po ocjeni ovoga dnevnika, samo prikriva hroničnu nesigurnost.

Usto, ma šta tvrdili desničarski komentatori, Iran nema interesa da mu susjedstvo potone u anarhiju. Drugim riječima, Amerika i Iran imali bi o čemu razgovarati, samo kada bi njihove tvrdoglave vođe to sebi priznale.

(FENA)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.