Susret “velikog sotone” i “osovine zla”

Londonski dnevnici u utorak veliku pažnju posvećuju prvim direktnim američko-iranskim razgovorima u protekle više od tri decenije nazivajući ga susretom “velikog sotone” i “osovine zla”.

Napominjući kako je prerano govoriti o otopljavanju odnosa Teherana i Washingtona, Daily Telegraph piše da bi isto tako bilo pogrešno potcjenjivati značaj kratkog susreta u Bagdadu. On jeste bio uglavnom simboličan, ali je na Bliskom istoku simbolika itekako važna. Washington je, pristajući na sastanak, potvrdio da je konačno podvukao crtu ispod poniženja u krizi oko talaca 1979. godine, dok je Iran, sjedajući za sto s “velikim sotonom”, ublažio vatrenu antizapadnu retoriku predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Sudbinu Bliskog istoka u svojim rukama drže SAD i Iran – otuda je njihov dijalog maleni, ali izuzetno značajan korak u pravom smjeru, zaključuje Daily Telegraph.

I The Independent vjeruje da je susret američkoga i iranskog ambasadora u Bagdadu zračak nade u inače turobnoj regiji.

Ključni bliskoistočni akteri neće nasjesti na pokušaje da se značaj toga sastanka umanji – shvatit će ga, s pravom, kao poniženje supersile, svojevrsno priznanje Washingtona da je njegova politika u Iraku katastrofalna i da mu je Iran potreban kako bi se izvukao iz haosa.

Na svu sreću, dodaje Independent, nije samo Amerika ispoljila poniznost, inače do sastanka ne bi ni došlo. Oštrim izjavama Teheran, po ocjeni ovoga dnevnika, samo prikriva hroničnu nesigurnost.

Usto, ma šta tvrdili desničarski komentatori, Iran nema interesa da mu susjedstvo potone u anarhiju. Drugim riječima, Amerika i Iran imali bi o čemu razgovarati, samo kada bi njihove tvrdoglave vođe to sebi priznale.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.