Radovan Stanković pobjegao iz zatvora u Foči

Kako saznaje Justice Report, Radovan Stanković koji je pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora, pobjegao je jutros iz Kazneno popravnog doma Foča.

Potvrdu da je Stanković u bijegu i da je u toku potraga za njim dobili smo i od policije u Istočnom Sarajevu i Foči. O bijegu je obaviješteno i Ministarstvo pravde BiH, čiji djelatnici su na putu ka Foči, navodi se u saopštenju Justice Reporta. Danka Tešić, portparol policije Istočno Sarajevo, potvrdila je i da se za bjeguncem intenzivno traga od jutros.

“Policija je jutros dobila obavještenje iz Kazneno popravnog doma u Foči da je pobjegao. Ne mogu vam sada reći kada se to desilo, ali vam mogu potvrditi da policija radi sve što je potrebno u ovakvim situacijama, da je prisustvo naših snaga na terenu pojačano, te da su obaviješteni i policijski uredu u Kantonu Sarajevo i u Goraždu”, rekla je Tešić za Justice Report.

Informaciju o Stankovićevom bijegu Justice Report je pokušao dobiti i u upravi zatvora u Foči.

“Naravno da vam ne možemo dati tu informaciju”, odgovor je koji smo dobili od, kako nam je rečeno, “nadležne osobe” koja nije željela dati svoje ime i prezime.

Također smo kontaktirali Dragicu Glušac, braniteljicu Radovano Stankovića koja u popodnevnim satima nije imala vijesti o bijegu, stoji u saopštenju.

“Ništa ne znam o tome! On je i tokom svjedočenja odbijao komunicirati sa mnom, tako da sam nakon presude svoj dio posla završila”, kazala je Glušac za Justice Report.

Pravosnažna presuda Stankoviću izrečena je 28. marta 2007. godine. Proglašen je krivim jer je, kao pripadnik Miljevinskog bataljona Fočanske taktičke brigade Vojske Republike Srpske, 1992. godine učestvovao u zločinima počinjenim nad civilima sa područja općine Foča.

Prema navodima optužnice, Stanković je bio jedan od organizatora i nadzornika u takozvanoj “Karaman kući” u Foči koja je služila kao zatočenički centar za žene, a koju su srpski vojnicu zvali “Javna kuća”.

Nakon višegodišnjeg skrivanja, Stankovića je uhapsio SFOR 9. jula 2002. godine nakon čega je prebačen u pritvorsku jedinicu Tribunala u Haagu. Na suđenje u BiH njegov predmet je prebačen 29. septembra 2005. godine.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.