Lazović: Dodikova izjava je smiješna

Dopredsjednik Socijaldemokratske unije BiH Miro Lazović ocijenio je danas kako su tvrdnje lidera SNSD-a Milorada Dodika da neće odustati od policije RS-a zbog jačanja vehabizma u najmanju ruku smiješne.

Lazović je Dodikove izjave da ne mogu prihvatiti centralizaciju BiH i jačanje državnih institucija zbog straha od izgradnje BiH kao islamske države također nazvao smiješnim. Lazović smatra kako je prava istina u tome da predstavnici RS-a agresivnim i ultimativnim nastupima bježe od reforme policije, saradnje s Haškim tribunalom te rješavanja opravdanih zahtjeva Srebreničana.

“U svojoj neobuzdanoj retorici Milorad Dodik nikako da vidi da evropski procesi teže integraciji i sve većem zajedništvu te da se evropski standardi neće prilagođavati RS-u i njemu lično, već upravo obrnuto”, navodi se u saopćenju SDUBiH.

Također, Lazović je mišljenja kako je Dodikova tvrdnja da se predstojećim reformama BiH želi nametnuti silom, pogrešna i tendenciozna.

“Upravo je njegova RS nametnuta silom Miloševićevog režima i kao takva, pogotovo nakon ocjene Međunarodnog suda pravde u Haagu da je u Srebrenici počinjen genocid, morat će u predstojećim ustavnim reformama doživjeti radikalne promjene”, ističe Lazović.

Promjene se prvenstveno odnose na promjenu imena Republike Srpske, jer ona nije svojina samo srpskog naroda već i bošnjačkog i hrvatskog koji su i Ustavom RS-a te Ustavom BiH potpuno ravnopravni.

Svakako, zaključuje Lazović, da je to Dodiku i liderima SNSD-a jasno zbog čega i pokušavaju konceptom federalizacije BiH reducirati prava Bošnjaka i Hrvata kroz betoniranje RS-a kao trajne kategorije.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.