Visoki predstavnik objavio imena odgovornih za situaciju u HNK-u

Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling odlučio je da kao prvu mjeru zbog nepoštovanja roka za formiranje Vlade HNK javno objavi i postidi one stranke i pojedince koje smatra odgovornim za ovakvo stanje stvari, saopćio je glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić.

Ovim je visoki predstavnik danas počeo proces sankcija koji će se pojačavati narednih sedmica, a kraj će odrediti stranke u Hercegovačko-neretvanskom kantonu kada formiraju vladu. Milišić nije precizirao koji su mogući naredni koraci, osim da nijedna mjera koja je na raspolaganju visokom predstavniku nije isključena, odnosno da će biti sve bolnije kako vrijeme bude odmicalo. Stranke koje visoki predstavnik smatra odgovornim u različitom stepenu su HDZBiH, HDZ 1990, SDA i Stranka za BiH.

Predsjednici stranaka i predsjednici kantonalnih odbora koji se moraju smatrati odgovornim su predsjednik HDZBiH Dragan Čović, predsjednik Županijskog odbora HDZBiH Rade Bošnjak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Salko Sokolović, predsjednik SDA Sulejman Tihić, zamjenik predsjednika Županijskog odbora HDZ 1990 Stjepan Krešić, predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić, predsjednik Kantonalnog odbora SBiH Safet Omerović i predsjednik SBiH Haris Silajdžić.

Apatija koju su pokazali članovi Predsjedništva Skupštine također se mora uočiti, kazao je Milišić, dodajući da Ljubo Zovko, Ramiz Jelovac i Snježana Mijatović imaju jednostavnu obavezu koju moraju ispuniti – moraju odlučiti između sebe ko bi od njih trebao biti predsjedavajući Skupštine.

Milišić je podsjetio da je Schwarz-Schilling uputio prije 10 dana pismo političkim strankama predstavljenim u skupštinama Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, zahtijevajući od njih da počnu proces formiranja vlada i podnesu imena ministarskih kandidata do 18. maja.

Dok su stranke u SBK-u ispoštovale ovaj rok, stranke u HNK-u su nastavile stavljati svoje političke interese iznad javnih i do sada nikakav značajan napredak nije napravljen u formiranju nove vlade.

– Sedam mjeseci nakon izbora je ovo je sramno traćenje vremena i izdaja povjerenja birača, kazao je Milišić.

Prema njegovim riječima, suština spora u HNK-u je položaj premijera za koji se bore dvije glavne hrvatske stranke, koje podržavaju dvije stranke kojima dominiraju Bošnjaci. Nijedna strana nije popustila, čak i po cijenu polagane dezintegracije kantona.

Milišić je naglasio da mjere visokog predstavnika apsolutno nemaju veze s akcijom koju su jutros u Mostaru izveli pravosudni organi i pripadnici MUP-a, uhapsivši aktualnog premijera HNK-a Miroslava Čorića, ministra unutarnjih poslova HNK-a Tomislava Martinovića i bivšeg komesara policije HNK-a Dragana Brkića.

– Visoki predstavnik apsolutno podržava neovisnost pravosuđa i povezivanje ovih akcija su spekulacije, kazao je glasnogovornik OHR-a.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.