Američka ponuda Dodiku i Silajdžiću


Lideri Stranke za BiH i SNSD-a Haris Silajdžić i Milorad Dodik danas će u Washingtonu o pitanjima ključnim za budućnost Bosne i Hercegovine razgovarati sa zvaničnicima američke administracije zaduženim za ovaj region Danielo Friedom i Nicholasom Burnsom.

Iz diplomatskih izvora “Dnevni avaz” saznaje da će Silajdžiću i Dodiku biti ponuđeno potpisivanje dokumenta čiji su autori Amerikanci, a koji sadrži tri najvažnija pitanja na kojima od izbora naovamo dvojica lidera lome koplja. Avazov izvor kaže da vašingtonski dokument sadrži kompromisna rješenja koja su, prema ocjeni američke administracije, za obojicu u ovom trenutku prihvatljiva, a zadovoljavaju i uslove koje BiH treba ispuniti na putu ka euroatlantskim integracijama.

Kada je riječ o reformi policije, na papir je bačena “Dodikova ponuda za jednu noć”, odnosno prijedlog koji je on iznio na posljednjim razgovorima u rezidenciji visokog predstavnika Christiana Schwarz-Schillinga.

Predloženi model podrazumijeva prijenos svih nadležnosti sa entiteta na državu (zakonodavstvo, budžet), s tim što bi na lokalnom nivou organizacije ostale policija RS, FBiH i Distrikta Brčko kao sastavni dio Ministarstva sigurnosti BiH.

Druga stavka ovog dokumenta jeste usvajanje aprilskog paketa ustavnih promjena korigovanog u dijelu entitetskog glasanja. Riječ je o redukovanom korištenju ovog mehanizma u Parlamentu BiH samo u slučajevima podijeljenih nadležnosti između države i entiteta ili u slučajevima prijenosa nadležnosti.

Ovaj prijedlog, inače, javnosti je početkom ovog mjeseca obznanio predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Američki posrednici nude i treće, kompromisno rješenje kada je riječ o imenu Republike Srpske.

Kako ovaj entitet ne bi bio ekskluzivno pravo samo jednog naroda, posebno nakon presude Međunarodnog suda pravde u Hagu i s obzirom na činjenicu da je Ustavom RS definisano da su konstitutivni narodi pored Srba i Hrvati i Bošnjaci, odlučili su ponuditi naziv “republika Srba, Bošnjaka i Hrvata”.

Na ovaj način, procjena je američke administracije, bila bi zadovoljena ne samo ustavna odredba i presuda nego i Dodikovo nastojanje da sačuva “Republiku” i u budućnosti.

Da se nešto krupno iza brda valja, potvrdio je i sam Dodik, koji je pred put u Washington poručio da on “tamo neće ništa potpisati”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.