Mirko

Nekoliko puta sam započinjao ovaj tekst, i nekoliko ga puta prekidao, a ni sam ne znam zašto. Uvijek sam mislio da možda nije pogodan trenutak za objavu ovakvog teksta, jer je tama na stranici bila druge prirode, ili se na forumu vodila neka žestoka diskusija.

No ovog puta sam prije početka pisanja sam sebi rekao: ” Ne počinji pisati ako ponovo kaniš prekinuti . “ I evo da ne bih lagao ni sebe a ni Vas, nastavljam s pisanjem. Slike koje sam uslikao na početku ove godine će sigurno same reći puno više od ovih riječi. Ovaj tekst posvećujem jednom iskrenom Kozarčaninu koji je izgubio život u toku rata.

Mirko Amidžić je svojim postupkom u toku agresije na naše malo misto zaslužio i češće o njemu da se piše, i češće da ga se spominje, nadam se da će tako buduće i biti.

Za one koji ne znaju kako je Mirko vodio i na kraju završio svoj mladi život tokom rata u Kozarcu, ću samo u kratkim crtama reći da je bio u logoru s našima.

Nije se htio odvajati od ljudi s kojima je živio, i koje je volio.

Od samih stranačkih izbora je Mirko jasno rekao i objasnio svoj stav vezan za to doba, bacivši televizor kroz prozor onoga momenta kada je bilo samo moguće gledati programe srpskih tv kuća.

Završio je u malom selu nedaleko od Knežice kojem sada ni ime ne znam ispucavši sam sebi metak u glavu.

Ubio se jer nije htio da ide u paravojne jedinice četničke vojske. Nije htio da zlostavlja i ubija ljude nesrpske nacije, i to ga je života koštalo.

I sam je bio maltretiran, zlostavljan i ponižavan.

Ne rijetko su dolazili vojnici s namjerom ga mobilišu, ali je on to vješto izbjegavao, dok jednom nije sam odlučio da okonča muku i sebi i roditeljima svojim.

Nije mogao podnijeti da ga bagra maltretira i udara naočigled roditelja.

Presudio je sam sebi.
 

 

”Samo je jednu grešku napravio. “

Reče mi otac njegov kada smo u januaru bili kod njih.

Htio sam da znam šta je to što je Mirko pogriješio, i iz tog razloga sam Marinka pitao:

”A šta je to što je pogriješio “.

Rekao je:

“Eh, da je bogdo prvo ubio staru pa onda mene, to bi bilo to. “

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.