Omladinsko udruženje Mladost

Naša Mladost sad ima novi sastav. Razlog tome je bila nezainteresovanost ili manjak vremena pojedinih članova za dobrovoljni rad i zalaganje za bolju budućnost ove organizacije,a samim time i naše Kozaračke omladine.

Upravni odbor se sada sastoji od sljedećih članova: Arnautović Ahmet,Zejnić Mersiha,Bešić Zilha, Pihić Indira i Garibović Edin. Sa osvježenim sastavom se krenulo odmah u akciju,sve je nekako živnulo,svi zu motivisani i puni entuzijazma.

 

Trenutno smo uključeni u jedan projekat čija je krovna organizacija ”™”™Srcem do Mira”™”™ a koji uključuje pored naše organizacije još 3 organizacije sa područja Prijedora.Projekat nosi naslovZagovaranje mladih za dodjeluprostorija. Kao i što sam naslov kaže,radi se upravo o problematici s kojom smo trenutno suočeni ( madasmo napokon,nakon nekoliko mjeseci konačno počeli koristitiprostorije u MZ koje su nam obećane još od februara).

 

 

Ovom prilikom bih da se zahvalim gospođi Emsudi Mujagić jer nam je bezuslovno ustupila prostorije za sastanke, koje smo održavali u međuvremenu.

 

Osim ovog projekta,pohađamo seminar,takođeu ”™”™Srcem do Mira”™”™ ,koji se odnosi na vođenje,upravljanje i uspješan rad u organizaciji. Osim ovoga,sam i ja lično završila trening za strateško planiranje,lobiranje i menadžmentorganizacije i stekla zvanje trenera,i samim tim obezbijedila pravilan i nadam se uspješan monitoring rada naše Mladosti. Naravno,ima toga još. Agencija lokalne demokratije u Prijedoru nas redovno obavještava o sastancima sa drugim omladinskim organizacijama sa područja Prijedora,tako da smo i tu počeli stvarati uspješnu saradnju.Naravno,njihovo iskustvo i savjeti nam mogu biti samo od pomoći.

E sad,da ne bude da mi samo sebe educiramo,mislim da smo našli slabu tačku naše omladine.

Organizacija je pokrenula svoju prvu sekciju, instrukcije Engleskog jezika. Prvobitno za naše maturante,da nebi doživjeli hladan tuš pri pohađanju prvog razreda srednje škole.

Kurs se održava subotom i nedjeljom,po tri sata svakog vikenda,da bi se nadoknadili izgubljeno vrijeme. Ne sumnjam u uspješnost kursa,znate da naša omladina to može,usvojićeoni to znanje u rekordnom vremenu. Znate,Kozarčani su to… Naravno,odazvalo se i učenika nižih razreda, srednjoškolaca pačak i sa fakulteta.

U budučnosti planiramo odrzavati i druge kurseve od kojih nam je jedan od prioriteta odrzavanje informaticke obuke. Nadamo se da ce mo uspjeci pronaci donatore u skorijem periodu kako bi poceli sa radom. Za obuku su nam potrebni racunari koji ne moraju biti najnoviji. Ako nam neko može pomoći pri pronalaženju donatora ili zainteresovanih organizacija za pomoć neka nam se javi na mail adresu aaly@kozarac.ba .

Prva sekcija je krenula,nadamo se i sljedećim što prije.


Eto,mi radimo… samo što još uvijek imamo neke prepreke. Načelnik se ne odaziva na našu molbu o ustupanju na korištenje društvenog doma,kojeg bi prethodno morali sanirati da bi ga stavili u funkciju. Takođe se izjasnio da je veoma zadovoljan s tim našim ambicijama,te da će nas podržati,da će nam ustupiti i nacrt i projekat doma.

Ali..

 

 

Načelnik je i dalje zauzet ”™”™ važnijim ”™”™ stvarima. Međutim,nadamo se da će naš Arči.kako je obećao danas, iznijeti ovo pitanje na sljedećoj sjednici skupštine.

Onaj glavni problem,koji nas i dalje tišti,je ta registracija našeg udruženja. Procedura razmatranja i usvajanja se odugovlači već nekoliko mjeseci. To je ono jedino što nas demotiviše,ali eto,nadamo se da će nam se i na tom polju jednog dana posrećiti.

Ono za što definitivno se isplati ustrajati je naša omladina,vaše razumijevanje i podrška.


Takođe se nadamo vašem brojnom prisustvu u ovogodišnjoj K.O.R.I akciji čišćenja Kozarca koja će kao što vam je poznato biti održana 14. 07.. Ono što bih vas zamolilaje da se izjasnite na koga možemo računati da će doći,da se pokaže kao pravi omladinac tog dana,da znamo napraviti tačan plan i raspored te naše akcije. Naravno,svi prijedlozi su dobrodošli.

 

Puno pozdrava,do sljedećeg pisanja,

vaša Bešić Zilha,

Predsjednik Udruženja Omladine Mladost

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.