“Nećemo prihvatiti odvajanje Republike Srpske iz BiH”

Američki podsekretar za politička pitanja Nicholas Burns bio je sigurno najtraženija osoba na zagrebačkom samitu šefova vlada i država Procesa saradnje u jugoističnoj Evropi i od medija, ali i od samih učesnika. Burns je u svojim izjavama najviše prostora davao Kosovu i Srbiji, dok je o BiH kratko govorio nakon sastanka sa hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

“Razgovarali smo i o BiH. Tu državu treba postaviti na stabilne i održive temelje kako bi se osigurala trajna stabilnost. Nećemo podržati niti prihvatiti nikakve pozive i bilo kakve pokrete o odvajanju Republike Srpske iz BiH. To je jedinstvena država i takva treba ostati. Nadamo se velikoj predanosti BiH za ustavne promjene i to ćemo reći premijeru Nikoli Å piriću kada dođe u Vašington”, naglasio je Burns.

 

On je na samit stigao kao, kako je rekao, lični izaslanik predsjednika SAD George W. Busha, a jedini je spomenuo i pitanje odbjeglih ratnih zločinaca.

“Lideri u Srbiji moraju uhapsiti i izručiti Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Tu obavezu ne smiju zaboraviti”, rekao je Burns.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.