Kozarac.ba

“Nećemo prihvatiti odvajanje Republike Srpske iz BiH”

Američki podsekretar za politička pitanja Nicholas Burns bio je sigurno najtraženija osoba na zagrebačkom samitu šefova vlada i država Procesa saradnje u jugoističnoj Evropi i od medija, ali i od samih učesnika. Burns je u svojim izjavama najviše prostora davao Kosovu i Srbiji, dok je o BiH kratko govorio nakon sastanka sa hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

“Razgovarali smo i o BiH. Tu državu treba postaviti na stabilne i održive temelje kako bi se osigurala trajna stabilnost. Nećemo podržati niti prihvatiti nikakve pozive i bilo kakve pokrete o odvajanju Republike Srpske iz BiH. To je jedinstvena država i takva treba ostati. Nadamo se velikoj predanosti BiH za ustavne promjene i to ćemo reći premijeru Nikoli Å piriću kada dođe u Vašington”, naglasio je Burns.

 

On je na samit stigao kao, kako je rekao, lični izaslanik predsjednika SAD George W. Busha, a jedini je spomenuo i pitanje odbjeglih ratnih zločinaca.

“Lideri u Srbiji moraju uhapsiti i izručiti Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Tu obavezu ne smiju zaboraviti”, rekao je Burns.

(Avaz)

Dodaj komentar

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.