Mir kad svi zločinci budu odgovarali

Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je jučeda mir na ovim prostorima “može uhvatiti snažne korijene” samo ako svipojedinci koji su počinili ratne zločine, na svim stranama, budu za toodgovarali.

Obraćajući se prisutnim vojnicima, oficirima i podoficirima, te političkim i javnim ličnostima iz RS i BiH na obilježavanju 15. godišnjice osnivanja Vojske RS i 2. godišnjice formiranja 3. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH u kasarni “Kozara” u Banjaluci, Radmanović je istakao da je tragični sukob u BiH odnio mnogo žrtava i da se ne smije zaboraviti da je RS, kao trajna tekovina, stvorena velikim zalaganjima, odricanjima i stremljenjima cijelog srpskog naroda, a posebno pripadnika VRS.

 

Dodao je da sve to obavezuje na stalnu brigu o porodicama palih i nestalih boraca, ranjenim i invalidima.

Radmanović je naglasio da su VRS i druge institucije dale ogroman doprinos implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma, izgradnji povjerenja, saradnji među stranama u sukobu i održivom miru u BiH.

U čast predsjedavajućeg Predsjedništava BiH izvršeno je svečano postrojavanje jedinica, a raport je podnio komandant 3. pješadijskog (RS) puka Goran Vuković. Nakon toga je minutom ćutanja odata počast pripadnicima VRS koji su poginuli u proteklom otadžbinskom ratu i intonirana je himna BiH.

Vuković je istakao da je u proteklom građanskom ratu 24.000 boraca VRS i civila izgubilo život, dok se veliki broj vodi kao nestao, te da “preživjeli saborci ne smiju zaboraviti njihove žrtve za opšte dobro svog naroda”.

Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS, čestitao je svim pripadnicima Vojske RS 15. godišnjicu osnivanja i istakao da “dan kada se slavi formiranje Vojske RS ima veliki značaj za RS”.

“Vojska RS u životu srpskog naroda na ovim prostorima ima istorijski značaj i svim pripadnicima, a posebno porodicama onih koji su dali svoje živote, moramo posvetiti više pažnje”, naglasio je Dodik.

Obilježavanju centralne svečanosti u banjalučkoj kasarni “Kozara” prisustvovali su i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar odbrane BiH Selmo Cikotić sa zamjenicima, predsjednik RS Milan Jelić, poslanici u Narodnoj skupštini RS i u Parlamentarnoj skupštini BiH, penzionisani generali VRS, te međunarodni predstavnici. Svečanosti nije prisustvovao član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

 

Predstavnici Boračke organizacije RS, Udruženja porodica poginulih i nestalih civila RS i Saveza logoraša RS napustili su juče svečanost u kasarni “Kozara” u Banjaluci nakon dolaska člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Komšiću zamjeraju što je učesnik rata i nosilac ordena zlatni ljiljan, te što se stalno protivi postojanju RS. Međutim, zamjerili su i to što na svečanosti nije intonirana himna RS i što nisu bila istaknuta njena obilježja.

Komšić je kazao da mu je žao što su predstavnici pomenutihorganizacija napustili ceremoniju i dodao da im je ovo “bila prilika daga upoznaju, te da on nije antihrist i da nema rogove”.

 

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.