Iz Tuzle ispraćeno 95 tabuta


Iz Komemorativnog centra Tuzla jučer je prema Bratuncu krenulo 95 tabuta s posmrtnim ostacima Bošnjaka, žrtava zločina iz 1992. godine, kojima će danas biti klanjana dženaza na mezarju Veljaci, nedaleko od Gradskog stadiona u Bratuncu.

Tabute je iz Tuzle, uz Fatihu i suze, ispratilo stotinjak članova porodica žrtava. Očekuje se da će na današnjoj dženazi u Bratuncu, koju će predvoditi naibu-reis IZBiH Ismet ef. Spahić, prisustvovati nekoliko hiljada ljudi. – Žrtve trebamo pokopati na dostojanstevn način. Dženaza je vjerski čin i ne želimo da ima bilo kakve političke konotacije – kazao je muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, koji je i predsjednik Organizacionog odbora za ukop.

Na lokaciji Veljaci danas će biti ukopana 94 Bošnjaka, dok će imam Mustafa ef. Mujkanović, po želji porodice, biti ukopan sutra u haremu Gradske džamije u Bratuncu.
Uređenje lokacije

U međuvremenu, uređenje lokacije u Bratuncu privodi se kraju i prema riječima člana Organizacionog odbora Ramiza Salkića, sve će do danas u podne biti spremno za dženazu.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Zoran Lipovac rekao je da će današnji skup pratiti odgovarajuće mjere obezbjeđenja.

Do sada su prisustvo na dženazi potvrdili Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić, predsjedavajući Predstavničkog doma BiH, te zvaničnici iz vlasti oba bh. entiteta.

Prema zvaničnom protokolu, na dženazi će se prisutnima obratiti ef. Spahić i predstavnica Udruženja žena Podrinja.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.