BiH će početi zaostajati ukoliko se ne bude djelovalo

Postignut je mali napredak u ispunjavanju preostalih uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, konstatirao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling u svom obraćanju Odboru za politička i sigurnosna pitanja Evropske unije u Briselu.

On je naglasio kako politički lideri i šira javnost moraju znati da će BiH početi da zaostaje ukoliko se ne bude djelovalo.

 

Schwarz-Schilling se sastao i sa visokim predstavnikom EU za zajedničkuvanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom, te predstavnicimaEvropske komisije.

On je pozvao Evropsku uniju da održi svoj trenutni angažman u BiH,ističući važnost stabilnog i stalnog prisustva Policijske misije EU iEUFOR-a.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU informirao je u Briseluključne faktore odlučivanja o tekućim pripremama za nastavak procesaustavne reforme.

Naglasio je koliko je za BiH važno da se proces ustavne reforme izgradiu okviru institucija ove zemlje, što bi političkim strankama,parlamentu i građanskom društvu pružio forum za rasprave o pitanjimakoja su dio reforme ustava.

-Specijalni predstavnik EU igra veliku ulogu u smislu konsultacija oustavnoj reformi i organizacije razgovora, zajedno sa SAD-om. U tomevidim jedan od ključnih zadataka za svoga nasljednika, rekao jeSchwarz-Schilling.

Nakon razgovora u Briselu, visoki predstavnik i specijalni predstavnikEU sljedeće sedmice putuje u Washington, gdje će se sastati sa višimzvaničnicima State departmenta.

Iz Washingtona putuje u New York, gdje će se obratiti Vijeću sigurnosti UN, saopćeno je iz OHR-a.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.