Evropa je zabrinuta zbog stanja u Srbiji

Evropa je zabrinuta zbog stanja u Srbiji koje ima potencijalne regionalne implikacije, rekao je u četvrtak u Zagrebu evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn u kontekstu ovosedmičnog izbora Tomislava Nikolića iz Sprske radikalne stranke za predsjednika parlamenta.

“Srbija je ovaj vikend na raskrižju. Demokratske se snage moraju potruditi da sastave novu vladu koja je orijentirana prema reformama i Europskoj uniji i ništa ne može opravdati odustanak od toga puta”, rekao je Olli Rehn na konferenciji za novinare nakon sastanka Regionalnog stola pakta o stabilnosti. U ponedjeljak istječe ustavni rok za formiranje nove srpske vlade, a Nikolić predlaže uvođenje izvanrednog stanja kako bi spriječio predsjednika Borisa Tadića iz proueropske demokratske stranke da raspusti parlament i raspiše nove izbore. Nikolić svoju inicijativu opravdava neriješenim pitanjem konačnoga statusa Kosova.

“Gledao sam ovih dana parlamentarnu raspravu u Srbiji i kao da sam gledao nadrealan, ali opasan vremeplov”, rekao je i dodao:
“Osobito govor predsjednika Skupštine Nikolića koji se vraća na nacionalističku retoriku Slobodana Miloševića”.

Nikolić je izabran uz podršku demokratske stranke Srbije premijera Vojislava Koštunice.

“Žalosno je što je Nikolićev izbor podržala Koštuničina stranka”, rekao je Rehn. “Znači li to okretanje leđa Europi, kao što je to Nikolić već rekao?”

“Neka se zapitaju žele li to birači u Srbiji”, jer su oni, “prema mojem mišljenju, prije tri mjeseca glasovali za reforme i Europsku uniju”, kaže europski povjerenik za proširenje i naglašava da je “bez obzira na ovo nazadovanje, budućnost Srbije u Europi”, ako to bude željelo njezino vodstvo i narod.

Nezadovoljna srpskom suradnjom s Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, Europa je suspendirala pregovore sa Srbijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

“Pregovore ćemo nastaviti kad se nova vlada obveže na punu suradnju s ICTY-jem i poduzme konkretne i učinkovite korake u tom smjeru”, rekao je Rehn. “Da bi se pregovori zaključili, moraju se u potpunosti ispuniti uvjeti pune suradnje s ICTY-jem”.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.