Silajdžić pristaje na policiju RS u BiH

Poseta ministra spoljnih poslova BiH Svena Alkalaja Briselu i razgovoris najvišim zvaničnicima EU, visokim predstavnikom Havijerom Solanom ikomesarom za proširenje EU Olijem Renom, imala je za cilj da pokrene smrtve tačke pregovore o reformi policije uz asistenciju Brisela,saznaju “Nezavisne” u dobro obaveštenim diplomatskim krugovima bliskimSolani i Renu.

“Alkalaj je izašao sa predlogom da bi Haris Silajdžić odnosno bošnjačka strana bila spremna da ponovo otvori pregovore o reformi policije na bazi predloga koji daje mogućnost da se policijska formacija u okviru Republike Srpske zove ‘policija Republike Srpske u Bosni i Hercegovini'”, rekao je diplomata EU, koji je želeo da ostane anoniman.

 

Prema njegovim rečima, Solana i Ren su saslušali Alkalaja i ponovili dobro poznat stav da je za EU dobar bilo kakav dogovor koji bi poštovao tri principa koje je Brisel postavio kao neizostavne za reformu policije u BiH.

“EU ima rezervisan stav jer je na to upućuje dosadašnje iskustvo. Predlog Alkalaja je bio već na stolu, njega je prihvatio premijer RS Milorad Dodik, ali je onda Silajdžić učinio sve da taj kompromis padne u vodu. To je iskoristio Dodik i vratio se na svoju staru poziciju. Alkalaj je pokazao veliku dozu optimizma u svom nastupu, ali to smo već viđali puno puta od bh. političara kada dođu u Brisel. Nažalost, kada se vrate u Sarajevo i Banjaluku nastave po starom”, dodao je taj diplomata.

U Briselu su svesni da je za reformu policije ključan dogovor na relaciji Dodik – Silajdžić. Ako ne bude napretka na tom planu teško će se stići do reforme policije.

“Ako je Alkalajeva poseta trebalo da bude signal da je Silajdžić spreman na kompromis onda možemo očekivati i dobre vesti. Ukoliko je to samo kupovanje novog vremena, na gubitku će biti samo građana BiH. I Solana i Ren su ukazali Alkalaju da zbog aktuele pat pozicije najviše trpe obični građani u BiH. EU neće popustiti u svom uslovljavanju: reforma policije pa SSP, a neće ni davati nekakve rokove da se to uradi niti pretiti nekakvim kaznenim merama. Vreme je da bh. političari preuzmu punu odgovornost za svoje delovanje”, kaže izvor “Nezavisnih” u Briselu.

On dodaje da su se u EU zasitili poseta i slanja delegacija koje treba da ubeđuju čelnike EU ko je bolji RS ili FBiH i lobiranja za “ovo ili ono”.

“Politički lideri u BiH znaju šta moraju da urade. Kada to budu konačno ispunili moći ćemo da pričamo i o ostalim stvarima. Ovako gube svoje i naše vreme dolascima ‘praznih ruku’ u Brisel”, tvrdi diplomata EU.

Politički direktor u Ministarstvu spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak će biti imenovan za visokog predstavnika za BiH u junu, saznaju “Nezavisne” u diplomatskim krugovima u Briselu.

Oko Lajčaka ja postignuta saglasnost da preuzme funkciju odŠvarc-Šilinga, ali promocija slovačkog diplomate se neće dogoditi sutrana zasjedanju PIK-a u Briselu.

 

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.