Napadnuti logoraši iz Bosanske Gradiške


Otkrivanjem spomen ploče logorašima koji su tokom 1993. godine proživljavali fizička i psihička maltretiranja od strane pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ispred “Koštane bolnice” u Stocu danas je održana centralna manifestacija obilježavanja dana logoraša BiH a na kojoj se okupilo nekoliko stotina bivših logoraša iz cijele BiH.
Prilikom dolaska delegacije logoraša iz Bosanske Gradiške u Stolac desio se incident kada je ova delegacija napadnuta od grupe mladića.

“Užasno je da se takve stvari i sada mogu desiti. Grupa mladića nam je psovala te su nam prijetili da će nas opet klati kad budu imali priliku za to. Čak su spominjali i zloglasne koncentracione logore Dretelj i Heliodrom”, rekao je predstavnik logoraša iz Bosanske Gradiške Emir Bešić.

Na ceremoniji postavljanja ploče prisutnim članovima Udruženja logoraša BiH obratio se predsjednik ovoga udruženja Murat Tahirović.

“Pokušavamo da svake godine u drugom gradu obilježimo dan logoraša pa se tako i u Stocu ove godine sjećamo svih žrtava koncentracionih logora u našoj zemlji. Naš cilj je da gdje god da su stradali nevini ljudi obilježimo ovaj dan kako se to više nikad ne bi ponovilo”, rekao je Tahirović.

Obilježavanju dana logoraša u Stocu je prisustvovao i general Armije BiH Ramiz Dreković koji je istakao poseban značaj obilježavanja ovoga dana.

“Obilježavanje dana logoraša za preživjele ima poseban značaj jer ono što ste Vi preživili tokom rata više niko nikada ne bi smio doživjeti”, rekao je Dreković.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.