ICTY: Blagojeviću 15 godina zatvora, Jokiću devet

Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) u srijedu je potvrdilo presude kojima su bivši oficiri vojske bosanskih Srba (VRS) Vidoje Blagojević i Dragan Jokić proglašeni krivim za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjena nad bosanskim muslimanima na području Srebrenice u julu 1995. godine, saopćeno je iz tog suda.

Vijeće je preinačilo osudu koja je Blagojeviću izrečena za saučesništvo u genocidu i u skladu s tim smanjilo mu kaznu na 15 godina zatvora. Draganu Jokiću je potvrđena kazna od devet godina zatvora. Vidoja Blagojevića, bivšeg komandanta Bratunačke brigade VRS-a, Pretresno vijeće je 17. januara 2005. godine osudilo na 18 godina zatvora.

Žalbeno vijeće je potvrdilo osuđujuće presude koje su Blagojeviću izrečene za pomaganje i podržavanje progona i za prisilno premještanje stanovništva bosanskih muslimana iz srebreničke enklave, kao i za pomaganje i podržavanje ubistava muškaraca i dječaka bosanskih muslimana počinjena u gradu Bratuncu.

Vijeće je odbilo sve žalbene osnove Tužilaštva koji se tiču Blagojevića, uključujući i osnov po kojem je Tužilaštvo tražilo da se poništi zaključak Pretresnog vijeća da Blagojević nije znao za masovna ubijanja u razdoblju između 12. i 14. jula 1995.

Žalbeno vijeće je odbilo nekoliko žalbenih osnova Blagojevića koje se tiču osuda za zločine, ali je smatralo da je Pretresno vijeće pogriješilo kada je zaključilo da je Blagojević kriv za saučesništvo u genocidu.

Žalbeno vijeće je izjavilo da se “nijedan razumni presuditelj činjenica ne bi uvjerio van svake razumne sumnje da je, ne znajući za masovna ubistva, Blagojević znao za genocidnu namjeru glavnih počinilaca samo na osnovu toga što je imao saznanja o drugim činjenicama koje su se ticale operacije prisilnog premještanja”.

Konstatujući da su “pritužbe Blagojevića na rad njegovog branioca uzrokovane njegovim vlastitim odbijanjem da komunicira s braniocem, kao i da izda instrukcije timu odbrane”, Žalbeno vijeće je odbilo Blagojevićev prvi žalbeni osnov u kojem je on tvrdio da njegovo suđenje nije bilo pravično.

Sudija Shahabuddeen je izrazio protivno mišljenje smatrajući da je Blagojevićev zahtjev za ponovo suđenje trebalo odobriti.

Dragana Jokića, bivšeg načelnika inženjerije Zvorničke brigade VRS-a, Pretresno vijeće je proglasilo krivim za pomaganje i podržavanje istrjebljenja, ubistva i progona. Svi žalbeni osnovi odbrane i Tužilaštva koji se tiču Jokića su odbijeni i potvrđena je kazna od devet godina zatvora.

Žalbeno vijeće je smatralo “da je za Pretresno vijeće bilo razumno da zaključi kako je pomoć koju je Jokić pružio u svojstvu načelnika inženjerije prilikom raspoređivanja inženjerijske opreme i ljudstva radi operacija pokopa u Orahovcu / Pilici, odnosno na Vojnoj ekonomiji Branjevo i Kozluku, imala značajan uticaj na izvršenje masovnih pogubljenja na tim trima lokacijama.”

Do danas je ICTY za šest osoba izrekao pravosnažne presude u vezi s genocidom i drugim zločinima počinjenim u Srebrenici.

U toku je suđenje sedmorici optuženih, dok je postupak protiv trojice optuženih u pretpretresnoj fazi. Jedan predmet je na suđenje proslijeđen Bosni i Hercegovini.

Od šestorice optuženih koji su i dalje u bijegu – Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Zdravko Tolimir terete se za genocid u Srebrenici.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.