Obilježeni Dan Evrope i 50. godišnjica Rimskih ugovora

Evropske institucije s mandatom u Bosni i Hercegovini organizirale su danas svečanost u centru Sarajeva povodom Dana Evrope i 50. godišnjice od potpisivanja Rimskih ugovora.

U duhu poruke “Ujedinjeni u različitosti” organizatori su u okviru programa naglasili zabavno-edukativne sadržaje za djecu. Organizirani su također promotivni štandovi Ambasade Njemačke u BiH, zemlje koja predsjedava Evropskom unijom te EUFOR-a i Evropske policijske misije u BiH.

Rimske ugovore čija je pedesetogodišnjica obilježena ovom svečanošću i kojim je osnovana Evropska ekonomska zajednica, potpisali su 25. marta 1957. Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Luksemburg i Holandija.

Pedeset godina evropske saradnje donijelo je Evropljanima mnogo konkretne koristi – olakšano putovanje u većine zemalja EU bez pasoša i olakšano prekogranično finansijsko poslovanje i transakcije uz pomoć jedinstvene valute – eura, saopćila je Evropska komisija u BiH.

Milioni mladih Evropljana mogu studirati i živjeti u nekoj od zemalja EU na osnovu programa razmjene studenata.

EU je stvorila jedinstveno tržište sa slobodnim kretanjem robe, ljudi, usluga i kapitala. EU je postala najveći donator razvojne i humanitarne pomoći u svijetu i ključni faktor u zaštiti okoliša i unaprjeđenju jednakosti spolova, javnog zdravstva i zaštite potrošača.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.